Lemoine in Emst kan inmiddels bogen op zeven jaar ervaring met de centrale aansturing van alle codeermachines, dozenprinters en etiketteermachines die het in huis heeft. Na uitvoerige overweging besloot ’s werelds een-na-grootste producent van wattenproducten tot de aankoop van CLARiSOFT/CLARiNET van De Koningh. Een lijnoperator hoeft sinds dat moment zelf niets meer in te geven en daarmee worden fouten in coderingen en etiketten voorkomen.
B.J. Hudepohl, die ook door iedereen letterlijk als B-J wordt aangesproken, is sinds anderhalf jaar manager production bij Lemoine. Hij heeft zich in die tijd vooral sterk gemaakt voor het implementeren van nieuwe lijnen en machines en betere trainingsmethoden voor de medewerkers. In de techniek zijn procesengineer Martin van Gortel en technisch verantwoordelijke voor de stansen Jeroen Boering zijn twee rechterhanden. Stansen is een belangrijk onderdeel van het productieproces van Lemoine aangezien het hele productportfolio, variërend van ronde make-up-wattenschijfjes tot vierkante baby-billenwattenschijfjes, ter plekke uit een doorlopende katoenbaan wordt gestanst. Vervolgens worden ze in zakjes verpakt die Lemoine kant en klaar inkoopt. Na het vullen wordt de bovenkant geseald waarna de zakjes in de volgende fase van de verpakkingslijn worden gegroepeerd en zijwaarts in een Amerikaanse vouwdoos of een displaydoos worden geschoven.
Centrale aansturing bij Lemoine
Belangrijk onderdeel van het stroomlijnen van de productie is de centrale aansturing van de codeer- en etiketteermachines waar in 2013 mee begonnen is in de vorm van de aanschaf van CLARiSOFT en CLARiNET via De Koningh Coding en Labeling. Daar heeft het ook alle 13 Linx 5900 kleinkarakter inkjetprinters aangeschaft die verantwoordelijk zijn voor het aanbrengen van de codering op de zakjes waar de producten in worden verpakt en die onder meer productietijd en datum en een productcode omvatten. “Dat scheelt heel veel fouten”, legt Boering uit. “En als operators een verkeerde code invoeren kan het verkeerde product bij de verkeerde klant terechtkomen en dat kan tot een klacht leiden.”
Vervanging
Voor de ingebruikname van CLARiSOFT/CLARiNET had Lemoine overigens ook een centraal aansturingssysteem voor het coderen en etiketteren van alleen de omdozen. Dat systeem moest echter vervangen worden vanwege ‘leeftijdsfunctioneel ontslag’. “Dat draaide nog op Windows 95”, aldus Van Gortel die daarmee meteen aangeeft dat het systeem inderdaad enigszins gedateerd dreigde te worden. “We hebben toen een rondje langs de velden gemaakt en André Trip van De Koningh had een goed verhaal. Het systeem bevalt goed, we krijgen weinig klachten. We kunnen er bovendien een matrixcode mee printen die we op de omdoos zetten om de dozen intern te kunnen volgen. Dat maakt het voor het systeem mogelijk om de dozen te herkennen die kriskras door elkaar op de centrale transportbaan lopen. En het levert tegelijkertijd een mogelijkheid van traceability op.” Naast de kleinkarakterinkjet- en omdoosprinters worden met CLARiSOFT/CLARiNET ook de tien Sato etikettenprinters die Lemoine eveneens bij De Koningh heeft aangeschaft van de gewenste coderingen voorzien. “CLARiSOFT is daarbij het programma waarin je alle data wegzet, zoals welke tekst er in een bepaalde codering voor een bepaald product moet komen te staan”, legt Van Gortel uit. “De informatie die in CLARiSOFT staat opgeslagen kan door CLARiNET, dat een koppeling vormt met het ERP-systeem, via een pc vanuit de lijn worden opgehaald. Het koppelt de ordernummers aan de informatie die op de verpakkingen van die order moeten worden gecodeerd.”
Back-up van onze machines
“Wij hebben 11 productielijnen, waar producten vanuit de rol tot en met de verpakking compleet worden geproduceerd”, vertelt Boering. Hij rekent daarmee meteen voor dat Lemoine twee kleinkarakter inkjetprinters als back-up heeft. “Je hebt natuurlijk wel eens onderhoud, waardoor je nu gewoon door kunt draaien. Dat geldt ook voor een storing. En als er een onderdeel in de lijn stilstaat, staat de hele lijn stil. Daarbij produceren we 24 uur per dag zeven dagen per week.” Met het onderhoud en de storingsgevoeligheid of liever ongevoeligheid zit het echter met de Linx printers wel goed, aldus Boering. “De machines krijgen eens per acht maanden onderhoud. Dat komt neer op 6000 draaiuren. Toen wij destijds met Linx begonnen, was dat 2000 draaiuren. Daarbij zijn de machines niet echt storingsgevoelig en eenvoudig te bedienen met een kleurenscherm en een intuïtief menu. In tegenstelling tot vroeger hoef je als operator niet echt veel meer van de machine zelf te weten. En de service van De Koningh is ook heel goed. Als er problemen zijn, is er iemand binnen dezelfde dag erbij.”
Kostenbesparing
Van Gortel vertelt dat Lemoine recent wel is overgeschakeld op inkten op MEK-basis in plaats van Aceton. “Dat scheelt aanzienlijk in de kosten, want als je ziet wat het printen op jaarbasis kost… Het gaat toch om 400.000 prints per dag. Bovendien is het goed voor de nozzels van de printers die minder snel verstopt raken. Ook is de drogingstijd korter.” “Wel is de inkt op MEK-basis heel vluchtig en dat is ongunstig bij hoge temperaturen”, vult Boering aan. “In de hal bij ons was het behoorlijk warm. Maar die ruimte is nu helemaal geconditioneerd.”