Vrijwel alle producten en verpakkingen zijn te lasermarkeren. Logo’s, barcodes, serienummers en andere variabele data brengt een lasersysteem moeiteloos aan op zowel stilstaande als bewegende materialen. Door inbranden, verkleuren, graveren, afschrapen of schuimen krijgt een laser de codering er perfect op. Er is dus geen verbruiksmateriaal nodig en dat maakt laser de duurzaamste technologie om te coderen.
Onuitwisbare codering met lasermarkeren
Lasertechnologie is de meest betrouwbare vorm van contactloos coderen. De codering is namelijk permanent en kan niet uitlopen, vervagen of worden overschreven. Lasermarkeren is mogelijk op glas, rubber, folie, blik, PVC, PET, PP, PE, PC, PS, aluminium, RVS, fruit, keramiek, karton en papier. Welke laser er nodig is verschilt enorm per applicatie en is afhankelijk van meerdere factoren. Vandaar dat Solaris beschikt over een groot assortiment lasers. De belangrijkste typen lasers voor de (verpakkende) industrie zijn CO2, Fiber en Diode. Daarmee kan iedere laseruitdaging worden aangegaan.
Duurzaam lasermarkeren
Wat maakt lasercoderen duurzaam? Natuurlijk het feit dat er geen inkt, solvent, printlint of etiketten nodig is voor de markering. Dat maakt het meteen ook een milieuvriendelijkere technologie en levert direct een kostenbesparing op. Verder is de levensduur van een laser ongekend. Er zijn klanten die al meer dan 15 jaar met dezelfde laser werken. Terwijl onze lasersystemen ook nog eens minimaal onderhoud vragen waardoor de hoogste ‘uptime’ gerealiseerd wordt. Door de hoogwaardige technologie in een laser is de aanschafwaarde hoger dan andere codeersystemen. Het is dan ook een kwestie van doorrekenen welke codeertechnologie het meest geschikt is voor uw applicatie. Onze specialisten helpen u graag om alles op een rijtje te zetten.
Hoe werkt een laser?
Wist u dat het woord laser is eigenlijk een afkorting is? Het staat voor ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Maar wat doet een laser nu eigenlijk? Heel simpel gezegd schrijft een laser met een lichtstraal. Een krachtbron zorgt voor een coherente bundel licht. Moeilijk woord, maar dat betekent lichtgolven die allemaal parallel aan elkaar lopen, ofwel alle lichtdeeltjes gaan dezelfde kant uit. Het licht wordt door middel van lenzen naar een specifieke (straal)diameter gebracht. Vervolgens wordt deze vanaf twee spiegels, die ontzettend snel en nauwkeurig kunnen bewegen, gereflecteerd. Een laatste lens brengt de lichtbundel samen tot een brandpunt. De spiegels zorgen ervoor dat met de brandpunt geschreven kan worden, zowel op stilstaande als bewegende producten.
Meer informatie
Wilt u meer weten over lasermarkeren? Neem dan contact met ons op. Onze laserspecialisten adviseren u graag over alle mogelijkheden.