Chemische stoffen en mengsels etiketteren en coderen

Het Globally Harmonised System (GHS) is de wijze van indeling, markering en etikettering van chemische stoffen en preparaten. De GHS-standaarden werden gecreëerd om de voorschriften per land te vervangen en een uniforme etikettering van gevaarlijke stoffen te garanderen. Alle producenten, importeurs en leveranciers van gevaarlijke stoffen en preparaten zijn verplicht deze standaarden te handhaven. Met onze GHS totaaloplossing kunt u direct aan de slag en voldoet u aan alle gestelde eisen.

GHS in de praktijk

Het GHS geldt voor de levering, het vervoer (over land, spoor en water) en het gebruik van stoffen en mengsels. Als u chemische stoffen en mengsels in de handel brengt, dan moet u zorgen voor een etiket voorzien van correcte informatie op de verpakking. Het etiket moet in ieder geval op de directe verpakking van de stof, bijvoorbeeld een blik, vat of fles. Zit er een extra omdoos om de losse producten, dan moet ook daar een etiket of GHS codering op.

GHS etiketinformatie

Welke GHS informatie moet op het etiket? Om deze vraag te beantwoorden is de Classification, Labelling en Packaging (CLP) verordening opgesteld. De CLP beschrijft gedetailleerd criteria voor de etiketteringselementen: pictogrammen, signaalwoorden en standaardzinnen voor gevaar, preventie, respons, bewaring en verwijdering voor elke gevarenklasse en -categorie. Op ieder etiket staat verplicht:

  • De hoeveelheid stof in de verpakking
  • Naam, adres en telefoonnummer van de leverancier
  • Productidentificatie (identificatienummer en naam)
  • Gevaarspictogrammen
  • Signaalwoord (gevaar of waarschuwing)
  • Gevarenaanduidingen (H-zinnen)
  • Voorzorgsmaatregelen (P-zinnen)
  • Eventueel aanvullende informatie

GHS etiketprinter

Alle verplichte GHS informatie kan met onze desktop printers geprint worden. De gevaarpictogrammen moeten echter altijd in een rood kader worden weergegeven. Daarvoor zijn meerdere oplossingen mogelijk. U kunt kiezen voor voorbedrukte etiketten met lege rode kaders. Dan kan met een desktop printer of print & apply machine alle informatie per batch ingeprint worden. Dat heeft als nadeel dat er veel verschillende soorten etiketten op voorraad moeten liggen. Met als gevaar dat etiketten minder goed werken naar verloop van tijd. Vandaar dat steeds meer producenten van chemische stoffen en mengsels kiezen voor een full colour kleurenprinter. Met onze SwiftColor kleurenprinter heeft u volledige controle over de etiketsoort, het etiketdesign, alle GHS data en de printaantallen. U print exact wat u nodig heeft op het moment dat het nodig is. Die flexibiliteit is een enorm voordeel bij GHS labeling.

GHS doosprinter

Worden uw losse producten in het verpakkingsproces samengevoegd in een omdoos? Dan moet ook deze omdoos voldoen aan het GHS. Ook hierbij moeten de gevaarpictogrammen in rode kaders worden geprint. In ons assortiment hoge resolutie inkjet beschikken wij over een unieke twee kleuren inkjet doosprinter. Met de ALE TC Twin print u één printbeweging zowel de rode kaders als alle GHS informatie. Daarnaast kunt u meteen alle logistieke data, barcodes en logo’s printen in diezelfde printopdracht.

GHS software

Om de juiste GHS etiketten te ontwerpen vanaf uw computer heeft NiceLabel een eenvoudig softwarepakket ontwikkeld. Met de NiceLabel GHS software maakt u in een paar klikken uw eigen GHS etiketten. Alle GHS informatie is al voorgeprogrammeerd in 20 talen. Vooral handig bij het invoegen van de verplichte H-zinnen en P-zinnen. Zo maakt u binnen een handomdraai uw eigen GHS etiketten die volledig voldoen aan de gestelde eisen.

GHS etiketten & printlinten

Chemische stoffen en mengsels zijn verkrijgbaar in containers, emmers, blikken, flessen en vaten. Met allemaal eigenschappen die van invloed zijn op de beste etiketkeuze. Vervoert u chemische vaten over zee? Dan moet uw etiket voldoen aan de British Maritime Standards (BS5609) certificering. Deze extreem duurzame labels zijn bestand tegen onderdompeling in zout water van minimaal drie maanden. Wij leveren etiketten in alle soorten, maten en variaties. Zo kunt u kiezen uit etiketten van papier, polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP). Welk etiket voor u geschikt is hangt af van veel factoren:

  • Om welke verpakkingssoort gaat het?
  • Hoe scheurvast moet uw etiket zijn?
  • Wilt u een waterbestendig etiket?
  • Moet uw etiket bestand zijn tegen chemicaliën?
  • Hoe reageert uw etiket op schoonmaakmiddelen?
  • Wat is de levensduur van uw etiket?
  • Hoe reageert uw etiket op UV-straling en extreme temperaturen?

Advies nodig?

Uiteraard zijn er nog veel meer zaken van belang en is het bijna onmogelijk om zelf de juiste etiketkeus te maken. Vandaar dat onze ervaren product specialist etiketten u graag advies geeft. Ook weet hij welk printlint het beste past bij uw GHS etiketten. Zodoende is alle GHS informatie duidelijk leesbaar met uitstekende hechting op uw product.

Wilt u meer weten over onze GHS totaaloplossing? Wij helpen u graag!