Holiday Ice: Storingsvrije productie

Codering op afroep beschikbaar voor Holiday Ice

Holiday Ice in het Friese St. Nicolaasga produceert op jaarbasis 200 miljoen ijslolly’s en 100 miljoen cornets en bekers. De marges zijn klein in de vechtmarkt van voorverpakt consumptie-ijs. Daarom heeft Holiday Ice haar productie zoveel mogelijk geautomatiseerd met een heel ingenieus dozenvolg- en buffersysteem in de diepvries. Het uitgebreide printer- en etiketteerpark, geheel afkomstig van De Koningh Coding & Labeling, is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor een zo storingsvrij mogelijke productie.

Geautomatiseerde productie

De Friese fabrikant beschikt over een gigantisch printerpark van 14 kleinkarakter inkjet-, 12 omdozenprinters, een mobiele etiketteerlijn en een palletlabelaar. De Koningh leverde met CLARiNET ook de koppeling tussen het ERP-systeem en de omdozenprinters, de palletlabelaar en de mobiele etiketteerder. Dankzij de koppeling met CLARiNET is codering op afroep beschikbaar voor Holiday Ice.

70 procent export

Holiday Ice heeft 80 vaste werknemers op de loonlijst staan. IJs is daarbij nog altijd een seizoenproduct en op piekmoment doet het bedrijf aanvullend een beroep op zo’n 50 uitzendkrachten. De ijsfabrikant uit St. Nicolaasga behaalt 70 procent van de omzet uit export. Voornamelijk naar Europa. Maar het mag onder meer ook een grote retailer uit Nieuw-Zeeland tot haar klantenkring rekenen.

Onlosmakelijk onderdeel

De productie en verpakking van het ijs gaan bij Holiday Ice naadloos in elkaar over. Of zoals director technical operations Roelof Knijn het formuleert. “De verpakking is een belangrijk onderdeel van het product.” Eerst wordt de ijsmix gemaakt van zuivel, suiker, vruchtconcentraten, vruchten en natuurlijke aroma’s. Na het maken van de mix wordt deze gerijpt in rijpingstanks. Daarna wordt het ijs gedoseerd in bekertjes, cornets of in mallen en in het geval van de ijslolly’s voorzien van een stokje en in het geval van een hoorntje of bekertje afgesloten met een papierendekseltje. In totaal heeft Holiday Ice negen productielijnen, waarbij de producten door de koppeling met CLARiNET willekeurig op iedere daarvoor geschikte lijn kunnen worden verpakt tot multipacks.

Flowpack

De ijslolly’s worden na de productie als tussenstap geflowpackt en dan eventueel al, als de klant dat wil, met een Linx kleinkarakter inkjetprinter voorzien van een codering. Met behulp van een fotocel en een camera wordt deze telkens op exact de goede plek op de wikkel geprint. “Dat doen we onder meer af en toe voor de retail, waarvoor we privatelabel ijs produceren. Maar we hebben ook een aantal andere afzetmarkten zoals snackbars, kantines en zwembaden en daar is het gewoon verplicht.” Voor de ijslolly’s voor de retail en de bekertjes en hoorntjes in het algemeen volstaat in de regel een code op het vouwkartonnen multipack, die er vlak voor het sluiten van de doos op wordt aangebracht. “In de meeste gevallen gaat het dan om twee regels, maar heel af en toe zijn het er drie. Je moet dat op een vlak stuk doen waar de verpakking niet beweegt op de band, want anders komt de codering telkens op een andere plek op het doosje terecht. Daarom doen we dat vlak voor het sluiten van de multipack.” Voor wat betreft het coderen van de wikkelfolies en de multipack is Holiday Ice geleidelijk de 4900 modellen van Linx aan het vervangen door een 8900. “Dat heeft er mee te maken dat de 4900 binnen nu en vijf jaar niet meer technisch wordt ondersteund. Het model is dan ook al 20 jaar oud. Als een 4900 nu zoveel aan onderhoud gaat kosten, dat het niet meer rendabel is hem te blijven gebruiken, dan vervangen we hem door een 8900.”

Casepacker

Na het sluiten van de multipacks waar de ijsjes met een pick & place machine zijn ingezet of ingelegd, vervolgen ze hun weg per conveyor naar de casepacker op de eerste verdieping. Hier worden ze door één van de 12 De Koningh dozenprinters van een codering voorzien. Of van een etiket waarvoor Holiday Ice een Altech Alcode mobiele etiketteermachine heeft. Daarna vervolgen de omdozen hun weg naar de diepvries, waar ze worden gebufferd. Vanuit de diepvries worden de dozen vervolgens naar de palletiser afgeroepen. Als een pallet vol is, zakt deze via een lift naar een conveyor op de begane grond die haar vervolgens naar de palletwikkelaar brengt. Vanwege het ingenieuze buffersysteem in de diepvries op de eerste verdieping, kan Holiday Ice met één wikkelaar toe. Na het wikkelen wordt de pallet voorzien van een palletlabel dat met een Altech Alcode P wordt geprint en aangebracht. De barcode van dat palletlabel wordt vervolgens nog een keer gescand, zodat de pallet in het ERP-systeem in de voorraad wordt opgenomen.

Centrale aansturing

Sinds 2016 werkt Holiday Ice met een centrale aansturing voor het coderen en etiketteren van de omdozen. Dit CLARiNET pakket is door De Koningh geleverd en volledig ingericht. Knijn legt uit: “Iedere lijn heeft een HMI, waar je op een klein schermpje het product kunt oproepen. Via een centrale PLC wordt dan de informatie uit het ERP-systeem gehaald die op het etiket moet en deze wordt vervolgens doorgestuurd naar de printer aan de lijn. Naast de productnaam, THT en barcode met daarin batch- en lotcode bevat deze ook de lay-out van de codering en een exacte plaatsbepaling waar deze op de verpakking moet komen. Met dat systeem voorkom je dat je handmatig iedere printer moet instellen en dingen dubbel moet invoeren en dat je fouten krijgt in orders. Ook voorkom je dat de verkeerde doos naar de verkeerde klant wordt gestuurd. Alles gaat op barcode.” Holiday Ice heeft onlangs besloten ook de kleinkarakter inktjets (Linx 8900) printers onder CLARiNET te laten draaien voor de flowpacks en de multipack. Parallel hieraan hebben we eveneens de Cognex Dataman aan CLARiNET gekoppeld om nu ook de voorbedrukte 2D barcode op de plano doosjes in-line te controleren met de gekozen productieorder. Dit om te voorkomen dat er producten verpakt worden in een verkeerd doosje.” Met behulp van visioncamera’s kan met het systeem exact worden getraceerd waar de dozen zich bevinden in het proces. Als er vervolgens een pallet wordt gecreëerd en aangeboden aan de wikkelaar ‘weet’ deze ook al precies welke codering er op het palletlabel moet.