Het begon met de aanschaf van een weeg-, prijs- en etiketteermachine van Leich und Mehl via De Koningh Coding & Labeling. En dat beviel zo goed, dat er bij Huuskes in Enschede, Apeldoorn en Winschoten inmiddels 16 Leich und Mehl print & apply en weeg-, prijs- en etiketteersystemen staan.
Voorloper in etiketinformatie
Huuskes is een van de bekendste spelers van Nederland als het gaat om het de bereiding en levering van maaltijden en maaltijdcomponenten aan zorginstellingen. De invoering van de wettelijk verplichte ingrediëntendeclaratie in 2013 was de concrete aanleiding voor een zoektocht naar een nieuw weeg-, prijs- en etiketteersysteem. “We liepen altijd al voor doordat we veel informatie op het etiket weergaven”, aldus directeur-eigenaar Rob Huuskes. “Maar door de ingrediëntendeclaratie is dat nog meer geworden. In totaal hebben we 50.000 artikelen en 20.000 producten in de vorm van maaltijden en maaltijdcomponenten. En omdat 90 procent van onze producten naar zorginstellingen gaat moet je alle maaltijden in een normale, maar bijvoorbeeld ook in een natriumarme, gemalen (fijn en grof), glutenvrij en lactosevrije variant hebben.”
Betrouwbaar systeem
Dat maakte dat Huuskes op zoek ging naar een betrouwbaar weeg-, prijs- en etiketteersysteem. Rob Huuskes: “Bert-Jan Dijk – directeur-eigenaar De Koningh en salesverantwoordelijke in Twente – meldde destijds dat De Koningh toen sinds kort een dealerschap met Leich und Mehl had afgesloten. We zijn toen ook bij andere gebruikers gaan kijken voor praktijkreferenties.” De goede ervaringen daar gaven voor Huuskes de doorslag om met De Koningh in zee te gaan. “We waren trouwens al eerder klant van De Koningh doordat we er in het verleden al eens een Linx inkjet- en thermotransferprinter hadden gekocht.” Huuskes opnieuw: “Belangrijkste criterium voor de keuze van apparatuur is dat je zo weinig mogelijk stilstand wilt hebben. We hadden daarvoor een machine van een ander merk, maar daar hadden we nogal eens storing mee. Het was een samengestelde lijn van diverse merken. Dat maakte de afstemming tussen de verschillende onderdelen ook niet altijd eenvoudig.” “En als je weet wat voor een impact een storing heeft op een lijn….”, vult chef technische dienst Peter Westra aan. “Het werkt door in de rest van de supply chain. Dan staan er zo een heleboel mensen niets te doen.” Maar ook nu doet Huuskes er alles aan om problemen voor te zijn. Daartoe heeft het een servicecontract met De Koningh afgesloten. In Winschoten en Apeldoorn wordt twee keer per jaar preventief onderhoud gepleegd. In Enschede is dat een keer, omdat het bedrijf daar beschikt over een eigen technische dienst.
Zestien installaties
In totaal heeft Huuskes inmiddels sinds 2013 zestien stuks etiketteerapparatuur bij De Koningh aangeschaft: twee in de keuken, vier in de portioneer-, vier op de snijafdeling en drie op de afdeling AGF. Verder staan er nog twee installaties in Winschoten en één in Apeldoorn en Oldenzaal. Het gaat om verschillende types apparatuur, maar wel allemaal van Leich und Mehl. Westra: “Voor sommige verpakkingen is het voldoende dat er alleen bovenop een etiket komt. Voor kleinere verpakkingen moet er zowel boven- als aan de onderkant een etiket worden aangebracht omdat vanwege het formaat van de verpakking niet alle informatie op één klein etiketje past.”
Dubbele applicator
Onderverdeeld naar apparatuur heeft Huuskes vier weeg-, prijs- en etiketteersystemen, negen installaties die alleen een etiket aan de bovenkant aanbrengen en vier die zowel onder als boven een etiket kunnen aanbrengen. “We hebben ook een lijn met een dubbele print- en etiketteerinstallatie. Die brengt naast een etiket op de bovenkant ook een etiket op de voorkant van een maaltijdbakje aan”, aldus Westra. Huuskes aanvullend: “Die lijn is custom made en hebben we in 2017 als laatste in gebruik genomen in Apeldoorn. In ziekenhuizen staan de maaltijden op elkaar gestapeld in de koelkast en door zo’n extra etiket aan de voorkant kun je meteen zien wat erin zit, zonder dat je de bakken telkens hoeft op te tillen.” Huuskes gebruikt zowel de thermodirect- als de thermotransferprinters. Die laatste techniek wordt veel gebruikt omdat maaltijden in de instellingskeukens opgewarmd moeten worden, legt Westra uit. “Als je dat met thermodirect doet, wordt het papier helemaal zwart als je de maaltijd regenereert, oftewel opwarmt.”
Huuskes kiest bewust voor één merk
Westra vertelt dat Huuskes bewust heeft gekozen voor één nieuw merk machines. “Dat heeft grote voordelen. De operators kunnen er makkelijk mee werken omdat de bediening telkens hetzelfde is. Bovendien weet je bij een storing meteen wat er aan de hand is. Onze technische dienst kan makkelijk de eerste storingen zelf verhelpen. En je hebt voor alle machines dezelfde onderdelen. We hebben er zelfs een aantal op voorraad liggen.” De Koningh heeft naast de diverse apparatuur ook de software geleverd, waarmee de besturing van de printers met het ERP-systeem is verbonden. “Alle productnamen en bijbehorende ingrediënten en allergenen worden vanuit het ERP-systeem via een pc op de afdeling naar de printers gestuurd. Daarmee beschikken alle machines bij een update automatisch over de juiste informatie op het etiket.” Op zijn snelst verwerkt de Leich und Mehl simpel 120 verpakkingen per minuut en koppelt daarbij ook de productiegegevens en machinestatus terug naar het ERP-systeem. “Vanuit Enschede worden op die manier ook de lijnen in Winschoten en Apeldoorn aangestuurd”, vult Huuskes aan. “Op die manier kan een wijziging in de receptuur met een druk op de knop overal tegelijk worden doorgevoerd.”