Voldoet u al aan de nieuwe plantenpaspoortplicht?

Het kan u niet ontgaan zijn… sinds 14 december 2019 moet het nieuwe plantenpaspoort op iedere kleinste handelseenheid aangebracht zijn. De nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening zorgt ervoor dat het plantenpaspoort makkelijker herkenbaar is en dat bij besmettingen de mogelijke bron gemakkelijker te traceren is. Veel kwekers kiezen bij ons uit het printen met inkjet op ieder potje of met een desktopprinter het plantenpaspoort op steeketiketten printen en insteken bij elke pot. Welke optie heeft uw voorkeur?

Plantenpaspoort printen?

Om te voldoen aan de eisen van het nieuwe plantenpaspoort kunt u kiezen uit meerdere opties. Vooral afhankelijk van uw productverpakking en uw eigen wensen qua design. Wij zijn uw specialist op het gebied van coderen en etiketteren in de tuinbouw. Vandaar dat wij met onze machines en technologieën het plantenpaspoort simpel en snel op uw pot, tray of doos kunnen krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen uit:

Plantenpaspoort printen met inkjet

Uw plantenpaspoort contactloos printen gaat foutloos met de speciale Linx 89PP. Deze kleinkarakter inkjet is speciaal ontwikkeld voor het printen van een plantenpaspoort op een pot, tray of doos.

Geen voorbedrukte plantpotjes meer nodig en u heeft volledige controle over uw printproces.

 

Desktop printer met steeketiketten

Print met een desktop printer simpel en snel uw plantenpaspoort op onze FloraTag steeketiketten. Gemaakt van 380mU dik PVC materiaal! Ideaal voor gebruik in de tuinbouwindustrie.

Kies voor een combinatie met ons speciale was/hars printlint voor telers. Hiermee krijgt u namelijk een vocht- en veegvaste afdruk van uw plantenpaspoort op de steeketiketten.

 

Waarom een plantenpaspoort?

Met een plantenpaspoort bewijst u dat uw planten voldoen aan de fytosanitaire eisen die gelden binnen de EU. De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is de instantie die plantenpaspoorten afgeeft en de bijbehorende inspecties worden uitgevoerd door Naktuinbouw. De keurmeester doet een fytosanitaire keuring en een kwaliteitskeuring. Daarbij wordt gecontroleerd of het teeltmateriaal vrij is van quarantaine-organismen. Is dit het geval, dan ontvangt u een plantenpaspoort. Wordt het materiaal afgekeurd, dan mag het product niet verhandeld worden.

Uitbreiding plantenpaspoortplicht

De plantenpaspoortplicht is uitgebreid naar alle ‘voor opplant bestemde planten’. Volgens de EU-definitie zijn dit planten die volledige planten kunnen voortbrengen en daarvoor bestemd zijn. Deze planten moeten worden uitgeplant, opnieuw worden geplant of geplant blijven. Alles wat we nu teeltmateriaal noemen valt daaronder (dus ook zaden), maar ook alle ‘consumptieve’ kamer-, perk- en kuipplanten.

Hoe moet het plantenpaspoort eruit zien?

Er is een uniform format voor het plantenpaspoort ontwikkeld. De eisen aan deze opmaak zijn vastgelegd in uitvoeringsverordening 2017/2313/EU.

  • In de linkerbovenhoek: de EU-vlag (in kleur of zwart-wit)
  • In de rechterbovenhoek: het woord ‘Plantenpaspoort/Plant Passport’
  • ‘A’ + botanische naam
  • ‘B’ + ISO-code lidstaat, koppelteken, fytosanitair registratienummer
  • ‘C’ + traceerbaarheidscode
  • ‘D’ + ISO-code land van oorsprong/productie, ook als dit Nederland is

Hieronder een voorbeeld: vorm, grootte en lettertype mogen afwijken.

Waar moet u nog meer aan denken?

  • Het plantenpaspoort moet per kleinste handelseenheid zijn aangebracht (per pot/ tray/ doos).
  • Het plantenpaspoort mag niet meer met een leveranciersdocument gecombineerd zijn.
  • De oude plantenpaspoorten blijven nog geldig tot 14 december 2023. Maar vanaf 14 december 2019 moeten wél de nieuwe plantenpaspoorten worden aangebracht voor producten die dan in omloop komen.

Wilt u voldoen aan de nieuwe plantenpaspoortplicht?

Neem dan contact op met onze specialisten. Of kijk voor meer informatie op de speciale website van Naktuinbouw.