Rechtstreeks coderen op kartonnen dozen

Overweegt u een etiketteermachine of inkjet printer aan te schaffen om uw (om)dozen te voorzien van de vereiste traceerbaarheid? Rechtstreeks coderen op kartonnen dozen met behulp van hoge resolutie inkjet printers is een goed alternatief voor etiketteersystemen. Zo leveren deze printers een hoge resolutie kwaliteit, vereisen ze weinig tot geen onderhoud, zijn ze eenvoudig in gebruik en hebben ze nauwelijks startup tijd nodig.

Verminderde downtime

De meeste etiketrollen bevatten 3.000 tot 6.000 etiketten per rol (afhankelijk van de etiketafmetingen). Wanneer een rol etiketten opraakt of er andere voorgedrukte etiketten nodig zijn vanwege een productwissel, moet de rol worden vervangen. In vele gevallen heeft dit tot gevolg dat de productielijn stilgezet moet worden. Ook als een rol etiketten vastloopt in de labelmachine, kan de benodigde tijd om dit recht te zetten de productiviteit negatief beïnvloeden.

De dozenprinters van Matthews daarentegen kunnen gekoppeld worden aan het MPERIA® platform zodat u de te printen berichten eenvoudig aanpast zonder downtime. Bovendien kunt u op elk moment inkt aan het systeem toevoegen zonder benodigde productiestop.

Kostenbesparend

Het aanbrengen van etiketten is ongeveer twaalf keer duurder dan het rechtstreeks coderen op kartonnen dozen. Het direct op de verpakking printen in plaats van te etiketteren geeft vele voordelen. U bespaart ruimte in het magazijn, de downtime vermindert, de arbeidskosten worden lager en de materiaalkosten gereduceerd. Ook heeft u minder afval; geen folies en rug papier.

Groot printoppervlak dankzij stapelen van printkoppen

Print-and-apply etiketteersystemen zijn beperkt tot afdrukformaten die passen bij de afmetingen van een etiket. Ook bij wijzigingen in het ontwerp van een etiket moet u rekening houden met de beperkingen van het formaat van ieder etiket.

Echter, de Matthews inkjet printkoppen kunnen afbeeldingen printen vanaf 12,5 mm hoogte. Het stapelen van meerdere printkoppen levert nog grotere afbeeldingen op – tot wel 100 mm hoog voor speciale merk- of codeertoepassingen.

Geen beperking in kwaliteit en kleur van de opdruk

Hoge resolutie kwaliteit afdrukken van barcodes, QR-codes en afbeeldingen garanderen schone, goed leesbare coderingen, zelfs op donkere substraten.
Daar waar print-and-apply etiketteerders beperkt zijn tot één kleur per etiket, kunnen systemen met hoge resolutie inkjet printkoppen tot vier steunkleuren in één enkele opdruk printen. Dat komt omdat elke printkop een andere inktkleur levert (zwart, rood, groen en blauw worden het meest gebruikt), terwijl één enkele controller de gecombineerde output aanstuurt.

Weinig tot geen onderhoud nodig

Daar waar de print-and-apply etiketteermachines (vanwege hun vele mechanische onderdelen) regelmatig een routine onderhoud nodig hebben om ze in goede staat te houden, is het onderhoud van de printkoppen van Matthews minimaal. Ze hebben zelden meer nodig dan een periodieke reiniging, wat handmatig of met een timer vanuit de interface kan worden geactiveerd. Bovendien gebruiken bepaalde printkoppen (alleen voor de T-serie) de gespoelde inkt uit een reinigingscyclus opnieuw. Nadat de inkt weer in de printkop is gezogen, wordt deze gefilterd en gerecycled in het reservoir voor gebruik, zodat er geen inkt wordt verspild.

Waarom kostenbesparend?

  • Geen etiketten nodig: besparing ban magazijnruimte
  • Geen etiketten nodig: reductie van materiaalkosten
  • Geen vereiste etiketwissels: vermindering van de downtime
  • Minder onderhoud: vermindering ban de arbeidskosten