Slagvaardiger en voordeliger

DHL Supply Chain heeft recent een nieuwe verpakkingslijn van ARCO in gebruik genomen voor de zogeheten ‘small packs’. Dit zijn kleinere orders die veelal via een express of parcel netwerk worden getransporteerd. Met deze investering heeft de logistiek dienstverlener de operationele- en transport kosten aanzienlijk verlaagd en komt daarmee tegemoet aan de wensen van haar klanten.

In het 125.000 vierkante meter tellende DC van DHL Supply Chain in het Limburgse Beringe worden per dag gemiddeld 1.000 small packs ingepakt met diverse artikelen, die door meerdere carriers waaronder DHL Express en DHL Parcel, dagelijks bij de zakelijke klanten in Europa worden bezorgd. Het is cruciaal dat DHL elke dag haar target haalt. In dat licht namen logistiek engineer Tom Diels en zijn collega’s twee jaar geleden de vorige verpakkingslijn kritisch onder de loep en kwamen tot de conclusie dat het proces efficiënter en goedkoper kon en beter moest inspelen op de actuele wensen van DHL’s klanten.

Betere traceerbaarheid

In de nieuwe situatie worden de lege verzenddozen automatisch in vier verschillende formaten geprepareerd en tijdelijk opgeslagen op flowracks. Nadat de orders direct in de verzenddoos zijn gepickt, worden de dozen op één van de twee verticale spiraalconveyors geplaatst, die voor de aan -en afvoer zorgen. Een verdieping hoger komen de dozen bij de tien uitvoerbanen, waar aan weerszijden van één baan een inpakstation staat opgesteld. Nadat de producten verzendklaar zijn gemaakt, worden de producten in de verzenddoos op een centrale afvoerbaan geplaatst. De van luchtzakjes voorziene dozen worden automatisch gewogen via een in-line weegschaal. Foute zendingen worden na het weegproces automatisch uitgefilterd. Op het centrale documentstation wordt alle relevante data gecheckt en geregistreerd. Dit software platform staat in verbinding met het Warehouse Management Systeem van DHL, zodat er altijd sprake is van een optimale afstemming tussen het magazijnbeheer en de distributie. Bij deze unit worden de transportdocumenten aan de dozen toegevoegd. Na het automatisch sealen van de dozen worden deze tenslotte door de print & apply unit voorzien van het etiket met de verzend -en transportinformatie. Een scan van het eerder aangebrachte picklabel en het transportlabel zorgt voor de laatste “match” check of de juiste doos met de juiste inhoud op het juiste tijdstip het warehouse verlaat richting de juiste eindbestemming.

Etikettering is degelijk en hoogwaardig

De Koningh Coding & Labeling heeft voor deze lijn een bewezen print & apply systeem ingezet, namelijk de Altech Alcode. Het systeem vervangt de manueel bedienbare printers die voorheen op elk inpakstation stonden. “We hebben voor deze installatie gekozen, omdat dit modulair opgebouwde systeem goed inspeelt op de flexibele wensen van DHL Supply Chain”, zegt teamleider marketing Steven Aldershoff van De Koningh Coding & Labeling. “De verzendetiketten kunnen zowel aan de zijkant, kopse kant en bovenkant van de doos worden aangebracht. De informatie vanuit de software van de print & apply -unit communiceert direct met de printkop van de labelmachine, zodat de etikettering altijd onder de juiste condities plaatsvindt”. De verzendetiketten worden thermisch direct bedrukt door de Zebra printengine. Hierbij hebben de etiketten een toplaag die reageert op verwarming van de printkop van de printer. Zodoende verschijnt de gewenste variabele informatie direct op het verzendetiket. Met als grootste voordeel dat er geen printlint nodig is voor de bedrukking. Dat scheelt enorm in de kosten, maar vooral tijd aangezien er nooit printlint verwisseld moet worden. “De drukkwaliteit is degelijk”, vindt de logistiek engineer van DHL Supply Chain. “Het etiket is goed bevestigd en de hoekjes zijn netjes afgewerkt. Dat is belangrijk omdat dozen langs elkaar heen schuiven. Het label is toch het ID van de doos en dus essentieel voor de traceerbaarheid voor de gebruiker en een goede verzending”.

Voordelen Altech Alcode labelmachine

  • Hoogwaardige printkwaliteit van alle verzendetiketten
  • Etiket kan op diverse zijden van de verpakking worden geplaatst
  • Etiket is toepasbaar op diverse materialen
  • Geen printlint nodig voor de bedrukking
  • Machine is goed bereikbaar voor onderhoud en beheer
  • Print -en drukproces vindt volautomatisch plaats