Voor iedere toepassing de beste laser!

Een van de manieren om coderingen rechtstreeks aan te brengen op producten of verpakkingen is lasercoderen. Met deze uiterst betrouwbare vorm van contactloos coderen wordt op hoge snelheid een permanente codering aangebracht. Maar hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk? Wat doet een laser precies? En welke soort laser is het meest geschikt voor uw toepassing? Onze laser specialisten adviseren u graag over de beste oplossing voor uw toepassing.

Ongekende mogelijkheden met lasers

Lasers zijn inzetbaar voor coderingen op vrijwel alle materialen. Denk bijvoorbeeld aan glas, keramiek, rubber, plastic, papier of gecoate en ongecoate metalen. Dit gebeurt met de uiterste nauwkeurigheid en met extreem hoge snelheid. Er kan bovendien in elke richting gecodeerd worden, dus ook haaks op de transportrichting. Met als grote voordeel dat er geen verbruiksmateriaal nodig is voor de print!

Wat is ‘laser’ nu eigenlijk?

Laser is een afkorting van Light Ampification by Stimulated Emission of Radiation. In het Nederlands betekent dit: Lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Inmiddels is de term ‘laser’ zo ingeburgerd dat het een Nederlands woord is geworden. In essentie gaat het bij laser om licht. Licht kan worden gezien als golven of fotonen. Een laser wekt deze op en zorgt ervoor dat ze allemaal dezelfde kant uit gaan. Dat wordt ‘coherent’ genoemd. Bij een reguliere lamp gaat het licht alle kanten uit. Bij een laser is dit sterk gebundeld in één richting.

De kracht van lasers

Met een coherente lichtstraal zet het lasersysteem op grote afstand een kleine stip op het te markeren oppervlak. Dit is vergelijkbaar met een laser-pointer. Alleen kan een laser veel meer. De kracht van sterk gebundeld licht is enorm. Denk alleen al aan het maken van brandjes met een vergrootglas. Laser wordt dan ook al lang gebruikt om producten op deze wijze te markeren. Het gebundelde licht wordt vervolgens langs twee spiegels geleid die op een speciale motor zijn geplaatst. Deze ‘Galvomotor’ kan heel nauwkeurig en snel een zeer kleine beweging maken. De naam is afgeleid van ‘galvanometer’, waarmee nauwkeurig (elektrische) stroom gemeten wordt met een mechanische uitslag. Tegenwoordig is dit de aandrijving van de spiegels in een laser.

Marking on the fly

Onze leverancier Solaris Laser is één van de grondleggers van ‘marking on the fly’. Ofwel het met een laser schrijven op een bewegend oppervlak. In de jaren 90 van de vorige eeuw was dit baanbrekend, omdat de snelheid heel snel moest worden gemeten en gecompenseerd met de beweging. De bekendste toepassing van het bewegend coderen is het lasercoderen op bierflesjes. Tot eind 2020 werden deze vaak voorzien van een houdbaarheidsdatum middels een markeerlaser, die heel veel vermogen heeft en een grote(re) lichtbundel creëert. Wanneer de fles voor de laser komt in de verpakkingslijn wordt de straal geactiveerd. Deze straal schijnt op een cliché waarin de datum is gegraveerd. Alleen hier kan het licht doorheen en verdampt een laag inkt (de houdbaarheidsdatum) op het etiket waardoor het witte papier eronder zichtbaar wordt.

De wens om meer en variabele data aan te brengen op producten en verpakkingen heeft de weg vrij gemaakt voor de schrijvende laser. Het effect is hetzelfde. Alleen kan iedere verpakking nu een andere codering krijgen indien gewenst. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van de parameter ‘tijd’ in de laser. Zo wordt de houdbaarheidsdatum automatisch berekend, aangepast en gecodeerd op het product of verpakking.

Diverse soorten lasersystemen

In deze tijd is coderen of markeren met een lasersysteem niet meer weg te denken uit de productie. Welke laser u het beste kunt gebruiken om uw producten of verpakkingen te laseren, heeft te maken met het gewenste effect dat u wilt bereiken op het te markeren oppervlak.

Het weghalen van een inktlaag kan bijvoorbeeld prima met een CO2 laser. Maar wat als u wilt graveren of een kleuromslag wilt realiseren op een verpakking? Dan kan het zijn dat een CO2 laser een te beperkte bandbreedte aan lichtgolven (de golflengte) opbrengt. De golflengte in combinatie met het materiaal bepaalt wat de impact van de laserprint is op het oppervlak.

CO2 Lasers bevinden zich ver buiten het zichtbare of waarneembare licht. Ze zijn in staat om kunststof te doen smelten, lak of inkt weg te branden of een oppervlak zoals hout iets donker te branden. Echter, het smelten van kunststof geeft vaak weinig contrast en op RVS gebeurt er niets. Daarom is onder andere voor het laseren van kunststof en RVS een andere laser beter geschikt om het beste codeerresultaat te bereiken. Ieder soort laser werkt op een andere golflengte en is inzetbaar bij verschillende toepassingen.

Wij hebben inmiddels een zeer breed scala aan lasercodeersystemen van onze leverancier Solaris Lasers met golflengtes ver boven zichtbaar licht (CO2 en fiber), zichtbaar licht en zelfs met kortere (UV) golflengtes (diode). Hierdoor is bijna op ieder materiaal een goed codeerresultaat te behalen. Het type laser dat het meest geschikt is voor uw toepassing is niet altijd direct van te voren te bepalen. In overleg met u en uw codeerwensen kunnen onze laser specialisten het beste adviseren welk lasercodeersysteem voor uw toepassing het beste resultaat geeft.

Voor iedere toepassing de juiste printoplossing!

Wilt u meer informatie over onze lasercodeersystemen? Of wilt u weten welke systemen voor uw toepassing de beste oplossing is? Neem dan contact op met onze laser specialisten. Zij adviseren u hier graag over,