Wat is het verschil tussen THT-datum en TGT-datum?

Hoe lang zijn voedingsmiddelen houdbaar? Dat is vaak in één oogopslag te zien op het product of de verpakking. Daar staat een specifieke datum op geprint met de vermelding THT of TGT. Deze houdbaarheidsdatum geeft aan of iets uiterlijk tot die datum geconsumeerd kan worden of nog wel iets langer. Goed omgaan met houdbaarheidsdata kan voedselverspilling voorkomen. Helaas wordt veel voedsel onterecht en te snel weggegooid. Dat is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Weet u wat het verschil is tussen ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) en ‘te gebruiken tot’ (TGT)?

THT voor producten die niet zo snel bederven

De aanduiding THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ en wordt gevolgd door een datum. Deze term komt voor op zowel gekoelde als ongekoelde producten en is voornamelijk een richtdatum. Melk en vleeswaren zijn in veel gevallen één of twee dagen na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog steeds prima te gebruiken. Als deze producten niet meer goed zijn kunt u dat zien, ruiken en proeven. Dat geldt ook voor geopende producten die over de datum zijn. Ongekoelde producten, zoals: meel, koffie, snoep en frisdranken, zijn vaak perfect te gebruiken tot ruim na de aangegeven houdbaarheidsdatum. Gewoon een kwestie van kleur, geur en smaak checken. Is dat in orde? Dan kunt u het veilig opeten of opdrinken.

TGT voor zeer bederfelijke voedingsmiddelen

TGT staat voor ’te gebruiken tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die u maar kort kunt bewaren. Denk hierbij aan vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. De TGT-datum is de laatste dag waarop u het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Dat is vaak niet te zien, ruiken of proeven, maar u kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig. Door de producten uiterlijk op de TGT-datum in te vriezen, kan de houdbaarheid wel verlengd worden tot na de TGT-datum. Naast de TGT-datum is de producent verplicht om ook een bewaarinstructie op de verpakking te zetten.

Altijd een correcte houdbaarheidsaanduiding

De producent is verantwoordelijk voor het gebruik van de juiste houdbaarheidsdatum en de onderbouwing hiervan. Het kan zijn dat een product een sterke hittebehandeling heeft ondergaan of dat er conserveermiddelen zijn toegevoegd waardoor ziekmakende bacteriën niet uitgroeien. Zo kan een bederfelijk product toch een THT-datum krijgen. Andersom is ook mogelijk. Als bijvoorbeeld vleeswaren een mildere behandeling krijgen waardoor het kwetsbaarder is voor de uitgroei van ziekmakende bacteriën. In dat geval is een TGT-datum verplicht.

THT-datum of TGT-datum printen?

Veel producenten in de voedingsmiddelenindustrie gebruiken onze machines om op ieder product een THT-datum of TGT-datum te printen. Wilt u de houdbaarheidsdatum rechtstreeks op uw product of verpakking printen? Kies dan voor onze codeersystemen, zoals: kleinkarakter inkjet, hoge resolutie inkjet, lasercoderen of folieprinten. Gaat u de houdbaarheidsdatum met een etiket aanbrengen? Gebruik dan onze etiketteermachines, print & apply systemen, weeg-prijs-etiketteermachines of desktop printers. Onze specialisten adviseren u graag over de beste oplossing voor uw producten.