Steeds meer brouwers weten ons te vinden voor oplossingen op het gebied van coderen, labelen en inspecteren. Die combinatie maakt ons werk niet alleen veelzijdig, maar ook bijzonder waardevol voor iedereen die bier of sterke drank afvult, van kleine craftbrouwers tot grote merken.
Eén groep, drie specialismen
Samen met Mundi Technology maken wij deel uit van de CLI Group, wat staat voor Coding, Labeling en Inspection. Binnen deze groep richten wij ons in de brouwerij branche vanuit De Koningh op codering en labeling in Nederland, terwijl Mundi zich met inspectie richt op de Benelux en Duitsland en met lasertoepassingen wereldwijd actief is.
Onze roots gaan tientallen jaren terug, maar sinds de jaren ’80 zijn we ons gaan specialiseren in coderen en verpakken. Daaruit is een apart bedrijf voortgekomen met de naam: De Koningh Coding & Labeling, waar we inmiddels met meer dan zeventig collega’s werken. Allemaal met hetzelfde doel: Onze klanten helpen hun productieproces te optimaliseren.
Van de grote brouwerij tot kleine craft brouwers
Net als Mundi zijn we ooit begonnen aan de bovenkant van de biermarkt. Zo leverden we destijds vooral aan de grotere brouwerijen. Maar sinds Ludwig Loxley, Product Manager Coding, zelf met een eigen craftbrouwerij begon en in aanraking kwam met de vereniging CRAFT, zijn we ons ook gaan richten op de kleinere, ambachtelijke brouwers. Wij leveren alles op het gebied van printen en etiketteren, terwijl Mundi alle oplossingen biedt voor inspectie, van vulhoogte en gewichtscontrole tot labelinspectie. Samen kunnen we elk onderdeel van de afvullijn ondersteunen, van begin tot eind.
Stap voor stap
Voor de kleine brouwerij begint het vaak met een kleine labelprinter om full colour etiketten te printen in kleine oplagen. Ludwig: “We leveren ook kleine semiautomatische apparaten om flessen te etiketteren. Dat begint vaak wanneer kleine brouwerijen beginnen met een kleine semiautomatische vuller. Dan wordt het al interessanter om de etiketten in-line aan te brengen. Het gaat stapje voor stapje en wij kunnen met iedere stap mee. Zo komt er later een draaitafel bij, een doos-taper en een harmonicaband. Vervolgens misschien een dozensluiter, later een THT-datum in-line aangeprint. In al deze groeistappen kunnen wij kleine brouwers begeleiden.”
Meegroeien met de brouwer
Ludwig vertelt verder: “In de huidige tijd wordt het ook interessant om je blikje te wegen. Brouwers hebben vaak geen idee hoeveel er precies in zit. Sommigen beginnen dan met een keukenweegschaaltje, maar op een bepaald moment komt Dennis met Mundi in beeld om dat wegen in-line te doen.” Dennis Geersen van Mundi: “En later wil je misschien ook weten welke vulkop misschien iets te veel of te weinig afvult. Je gaat dan data gebruiken om te zorgen dat je beter kunt afvullen. Van de kleinschalige beginnende brouwer tot Heineken-wereldwijd hebben wij oplossingen.” Meer specialistische mogelijkheden gaan over hoogwaardig inspecteren. Bijvoorbeeld of de juiste informatie op het etiket staat. Dennis: “Mix-up wordt steeds belangrijker. Ingrediënten, allergenen, alles moet gecontroleerd worden. Maar we kunnen ook het CO2-gehalte meten in combinatie met de temperatuur of het zuurstofniveau in de hals van de fles door middel van laser. Bij blikafvulling is dat allemaal weer lastiger.”

Coderen in de brouwerij sector
Codering lijkt misschien eenvoudig, maar er komt veel bij kijken. De THT-datum is verplicht. Maar waar deze op het blik of de fles komt te staan, mag de brouwer zelf bepalen. Dennis: “Vaak worden er wel vlakken voor gecreëerd op de etiketten. Bij blikken is het weer anders. Soms worden blikken in de wokkel geprint, de transportband waar lege blikken naar de machine worden gebracht voor het afvullen. Soms wordt er vanaf de etiketeerunit geprint en soms op het blik.” Ludwig: “De blikken worden doorgaans met 0 graden afgevuld, direct daarna komt er condens op het blik en dat kan problemen opleveren met de coderingsinkt. Als een blik gepasteuriseerd wordt, is het warmer en hecht de inkt beter. Dat gebeurt dan vaak ondersteboven na de pasteur aan de onderkant van het blik.” Dennis: “Het ondersteboven transporteren gebeurt trouwens om lekkages te inspecteren. Dat biedt dan meteen mogelijkheid om te coderen. Bij de flessen kun je coderen met inkt of met laser. Dat kan op het etiket of op de hals.” Zo’n codeerapparaat staat op een verrijdbaar onderstel en is overal te positioneren. Er zit een slang aan bevestigd en een printkop, en die moet ergens aan de afvullijn worden geïnstalleerd. Als op het etiket geprint moet worden, dan is vaak inbouw noodzakelijk in het labelingproces. Voor grotere brouwerijen kan het zelfs deels maatwerk zijn. Ludwig: “De codeerapparatuur is gebruiksvriendelijk, je voert eenvoudig de te printen code in, er is geen software nodig.”

Inspecteren
Het inspecteren van vulhoogte is een van de belangrijkste zaken. Dennis: “Je bent verplicht om in een batch een gemiddeld niveau af te vullen, die overeenkomt met de gegevens op het etiket. Afhankelijk van wat er op het etiket staat moet je als brouwer een bepaalde controle doen. Dat kan op elk product, of per zoveel minuten/ producten. De kleine brouwerij kan dat doen door steekproefsgewijs blikken te wegen. Als je al iets groter wordt, zijn er twee mogelijkheden. Optie één is door in-line te gaan wegen aan de hand van een individueel blik op een weeglijn, waarna het gewicht weergegeven wordt in een database. Optie twee is door in fles of blik te gaan kijken, bijvoorbeeld met hoogfrequent het volume van het vulniveau te testen en het schuim te meten. We meten met hoogfrequent of x-ray (op een bepaalde hoogte) de gemiddelde waarden die aan dempingswaarde zijn gekoppeld. Door die waarden krijg je een aanname van het gewicht/vulniveau. Daarnaast moet je wel steekproefsgewijs blijven wegen. We zien ook steeds meer kleinere brouwerijen de stap zetten naar dat soort apparatuur. Tevens kunnen we er etiketcontrole aan koppelen, het zijn modulaire systemen.” Etiketcontrole heeft vele aspecten. “Het begint al met aanwezigheid, zit het etiket erop. Daarnaast doen we barcodescanning. Ook kun je een lengtemeting doen. De volgende stap is positioneringscontrole, vaak al met cameratechnologie, en ook uitlijning van het etiket. Ook kan geïnspecteerd worden of het juiste etiket erop zit”, zo vertelt Dennis. Ludwig: “Veel brouwerijen maken ook glutenvrije bieren. Als er dan per ongeluk een verkeerde etikettenrol op de machine zit, heb je een probleem. Wij kunnen per batch controleren of het juiste etiket erop zit. Uiteindelijk wil je zo min mogelijk handjes aan de lijn en daarmee ook de foutgevoeligheid minimaliseren.”

24/7 service
Dankzij onze nauwe samenwerking met Mundi en partners zoals Zomerdijk (specialist in compacte afvullijnen) bieden we altijd de beste oplossing voor de brouwerij. Ludwig: “Al onze producten zijn eigenlijk een noodzakelijk kwaad. Wij maken het verschil door onze klanten zo goed mogelijk te adviseren. Bovendien hebben we een 24-uurs service zeven dagen per week, dus bij problemen wordt de brouwer snel geholpen. Apparatuur is service behoevend. Soms komen we bij een brouwerij die in eerste instantie apparatuur uit China hebben gekocht. Dat werkt soms prima, maar niet altijd. Op het moment dat er behoefte is aan kwaliteit, service en continuïteit, dan komen wij in beeld.”
Unieke combinatie van expertise
Inmiddels kennen veel brouwers in Nederland en België ons en onze collega’s van Mundi. Natuurlijk is er concurrentie, maar de combinatie van coding, labeling én inspection die wij bieden, is uniek in de markt. En dat merken onze klanten: Ze waarderen onze brede expertise en praktische aanpak.
Wij zijn trots dat we samen met Mundi zoveel brouwers kunnen helpen groeien: Van kleinschalige craftbrouwers tot grote internationale spelers.
Meer weten over coderen, labelen en inspectie in de brouwerij sector? Neem contact op met onze specialisten. Zij adviseren je graag.
