Goed gewogen geprijsd

Afnemers vragen steeds vaker om een extra etiket

In het Drentse Ruinerwold is de naam Koetsier een begrip. De in 1927 opgerichte slagerij Koetsier is in de loop der jaren uitgegroeid tot een producent van worstspecialiteiten en vleeswaren, die ook buiten de Nederlandse grenzen afnemers bedient. Koetsier Vleeswaren investeert regelmatig in nieuwe en nog geavanceerdere productieapparatuur. Het bedrijf, dat dit jaar zijn 90-jarig jubileum viert, schafte in 2016 een nieuw weeg-prijs-etiketteersysteem aan. Nu, in 2017, is dit systeem al uitgebreid met een tweede lijn. Voor deze investering klopte het aan bij De Koningh Coding & Labeling in Duiven.

Kwaliteit bij Koetsier

„Gelukkig hebben wij iemand voor deze speciale taak gevonden en die kwaliteitszorg, BRC, etikettering en dat soort zaken op zich neemt,” vertelt Bert Koetsier in zijn kantoor te Ruinerwold, dat volstaat met awards, prijzen en oorkondes. „Tot voor kort deden wij het erbij, naast het andere werk, maar dat was niet haalbaar meer.” Als ervaren en vooruitziende ondernemer houdt Bert in de gaten wat er op de markt verschijnt aan nieuwe apparatuur. Toen het tijd werd voor een nieuwe weeg-prijs-etiketteerder, had hij al een goed beeld van wat hij wilde en nodig had. „En ook van wat ik ervoor wilde betalen,” lacht hij. Bert kwam uit bij de machine van het Duitse Leich und Mehl, waarvan De Koningh Coding & Labeling exclusief Benelux-dealer is.

Wensen van gewicht

„Een aantal wensen had ik wel,” vertelt Bert. „Zo wilde ik een machine waarvan de printkop simpel vervangen konden worden, zodat onze productie altijd kan doorgaan. Vanzelfsprekend is strak en netjes plakken een vereiste. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar blijkt toch niet altijd zo eenvoudig. Ik wil de positie van de etiketten kunnen bepalen, zodat de afnemer ook tevreden is over het eindresultaat. Een harde eis was dat de software zodanig is ingericht, dat we vanuit de kantooromgeving de etiketten kunnen aanpassen. En dat werkt nu heel goed en heel eenvoudig. Wat voor de medewerkers ook prettig is, is dat we het etiket kunnen scannen en op het scherm kunnen tonen. Zo is voor iedereen direct duidelijk dat zij het juiste doen.”

℮-wegen

Steven Aldershoff van De Koningh: „De systemen van Leich und Mehl zijn erg gebruiksvriendelijk. De te gebruiken etiketten worden opgeslagen en kunnen eenvoudig worden gewisseld. De rollen met etiketten zitten bij de machines van Koetsier zowel aan de boven- als onderzijde. Omdat afnemers soms vragen om extra actie- of keurmerkstickers, heeft een van beide lijnen de mogelijkheid voor twee etiketten bovenop. Dat vraagt ook om een iets langere lijn, maar omdat deze modulair is opgebouwd, is dat geen enkel probleem. Verder is het ℮-wegen voor veel producenten in de voedingsindustrie een interessante mogelijkheid. Hierbij wordt het gemiddelde vereiste gewicht ingevoerd, maar met een kleinere tolerantie. Hierdoor voldoet het gemiddelde gewicht van de partij aan de eisen en is er aanmerkelijk minder uitstoot. Afhankelijk van het verpakkingsproces van de klant kan gekozen worden voor het daadwerkelijk van de band stoten of, zoals bij Koetsier, het simpelweg niet etiketteren van het product dat te veel afwijkt.”

Controle & inspectie

De Koningh Coding & Labeling houdt zich al zo’n 50 jaar bezig met coderen en etiketteren. Het bedrijf begon met het coderen van uiteenlopende producten, met behulp van inkjet, folieprinters en laser, in hoge en lage resolutie. Op het gebied van labeling levert De Koningh machines voor etiketteren, weeg-prijs-etiketteren zoals bij Koetsier Vleeswaren en bij vele andere bedrijven in de voedingsindustrie, print & apply en desktopprinters. Steven: „In de praktijk komen deze twee disciplines steeds vaker samen, waardoor de diverse specialisten vaker samenwerken om tot een optimale oplossing te komen.” Met de levering van etiketten, printlinten en andere toebehoren noemt De Koningh zich inmiddels totaalleverancier. Steven: „Vrij recentelijk hebben wij onze dienstverlening uitgebreid met de productgroep ‘controle & inspectie’. Dit houdt in dat de producent nu ook bij ons terechtkan voor metaaldetectie, röntgeninspectie, en controlewegers.” Bert Koetsier beziet tevreden zijn dubbele lijn met de weeg-prijs-etiketteerders. „Mooi dat dit geregeld is. Een goede investering in ons jubileumjaar.”