De wondere wereld van etiketten en thermal transfer printlinten!

Iedereen herkent dit wel: “Het is toch maar een sticker of label? Een stukje papier op een doosje of verpakking.” En ja, in de basis is dat zo. Maar wist u dat er bijzonder veel mogelijk is om uw product van een etiket of label te voorzien? Denk alleen al aan uitstraling, leesbaarheid, resistentie, blanco of bedrukt, enzovoorts… We vertellen u graag meer over de vele mogelijkheden van etiketmaterialen en thermal transfer linten.

Zelfklevende etiketten in combinatie met thermal transfer labelprinters

Zelfklevende etiketten zijn een veelgebruikt product in verschillende industrieën, waaronder logistiek, retail en productie. Ze worden gebruikt voor het identificeren, labelen en traceren van producten, verpakkingen en verzendingen. Thermal transfer labelprinters zijn speciale printers die worden gebruikt om informatie op die zelfklevende etiketten af te drukken. Deze printers werken op basis van het thermische transferproces. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een inktlint om de informatie op het etiket over te brengen.

Het gebruik van zelfklevende etiketten of hang tags in combinatie met thermal transfer labelprinters biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een professionele en duidelijke afdruk van de informatie op het etiket. De printers kunnen tekst, barcodes, afbeeldingen en andere variabele gegevens afdrukken, waardoor ze veelzijdig zijn voor verschillende toepassingen. Daarnaast zijn zelfklevende etiketten duurzaam en bestand tegen verschillende omstandigheden, zoals temperatuurveranderingen, vochtigheid en UV-licht. Dit zorgt ervoor dat de informatie op het etiket leesbaar blijft gedurende de levensduur van het product.

Thermal transfer labelprinters zijn efficiënt en kostenbesparend. Ze zijn in staat om grote hoeveelheden etiketten snel af te drukken. Dit zorgt voor een verhoging van de productiviteit. Bovendien is het mogelijk om deze printers te integreren met andere systemen. Denk hierbij aan voorraadbeheer en verzendsoftware. Hierdoor kan het hele proces geautomatiseerd worden. Kortom, het gebruik van zelfklevende etiketten of hang tags in combinatie met thermal transfer labelprinters is een effectieve en efficiënte manier om producten en verzendingen te identificeren en te traceren. Het zorgt voor duidelijke en duurzame afdrukken van informatie, waardoor de productiviteit wordt verhoogd en kosten worden bespaard.

Veelvoorkomende etiketmaterialen

Er zijn verschillende materialen beschikbaar voor het maken van etiketten, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hier lichten we enkele veelvoorkomende etiketmaterialen toe:

  1. Papier: Papieren etiketten zijn de meest voorkomende en betaalbare optie. Ze zijn geschikt voor algemeen gebruik en kunnen worden bedrukt met verschillende printers. Papieren etiketten zijn echter niet waterbestendig en kunnen gemakkelijk scheuren of vervagen.
  2. Kunststof: Kunststof etiketten, zoals polypropyleen (PP) of polyethyleen (PE), zijn duurzamer en waterbestendig. Deze labels zijn geschikt voor toepassingen waarbij ze bestand moeten zijn tegen vocht, chemicaliën of extreme temperaturen. Kunststof etiketten kunnen worden bedrukt met thermische transferprinters of speciale inkjetprinters.
  3. Polyester: Polyester etiketten zijn zeer duurzaam en bestand tegen scheuren, vervagen, vocht en chemicaliën. Ze worden vaak gebruikt voor toepassingen waarbij een langdurige levensduur vereist is, zoals asset tracking of productidentificatie. Polyester etiketten kunnen worden bedrukt met thermische transferprinters.

Het kiezen van het juiste etiketmateriaal hangt af van de specifieke toepassing en de omgevingsomstandigheden waaraan het etiket wordt blootgesteld. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals duurzaamheid, waterbestendigheid, chemische bestendigheid en printmogelijkheden bij het selecteren van het juiste materiaal.

Thermal transfer linten

Thermal transfer linten, ook wel ribbons of printfolie genoemd, spelen een cruciale rol in de wereld van etiketten, tags en thermal transfer etikettenprinters. Merken zoals ARMOR, DNP, ITW en TTS hebben hun stempel gedrukt op deze industrie met hoogwaardige producten.

De keuze van het type printlint wordt bepaald door de te printen toepassing, het materiaal en de omgeving waar geprint wordt. Dit is een belangrijke beslissing met veel impact. Is het printlint niet juist, dan kan er een slechte afdruk ontstaan. Met als gevolg een vlekkerige bedrukking of een afdruk die er gemakkelijk afgeveegd kan worden. Kwaliteit van printlint is hierbij essentieel. Wij zorgen er dan ook voor dat u altijd profiteert van het beste printlint voor uw printproces.

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een blanco etiket met een zwarte afdruk. Hiervoor is dan zwart printlint nodig. Er bestaat echter ook gekleurd printlint in rood, geel, blauw of wit. Zo worden printlinten in kleur gebruikt om bijvoorbeeld ariabele data extra te laten opvallen.

Verschillende soorten printlint

  1. Wax printlint: Dit thermo transfer lint wordt vooral ingezet voor het bedrukken van materialen met een open of grove oppervlaktestructuur. De inkt trekt dan goed in het oppervlak en zorgt voor een mooie afdruk. Dit is een betaalbare oplossing bij processen waar de afdruk niet zeer krasvast hoeft te zijn.
  2. Wax/resin printlint: Dit bestaat uit een combinatie van wax en hars (resin). Hoe meer resin hoe meer bescherming de afdruk heeft tegen krassen. De oplossing als het bedrukte etiket een langere periode mee moet gaan. Ook zien wij hier vaak een combinatie met kunststof etiketten.
  3. Resin printlint: Zodra hoge eisen worden gesteld aan krasvastheid en levensduur, dan biedt resin printlint uitkomst. Ideaal voor gebruik in extreme omstandigheden, zoals: enorme temperatuurwisselingen, zeetransport of productieprocessen met (chemische) oplosmiddelen.

Printer fabrikanten zoals Toshiba, Zebra of Sato hebben veelal een samenwerking met de TTR merken. Ze ontwikkelen vaak in samenspraak nieuwe thermal transfer linten. Deze thermal transfer etikettenprinters zijn ontworpen voor efficiëntie en precisie, waardoor gebruikers hoogwaardige labels kunnen produceren met minimale inspanning.

De beste keuze voor uw toepassing(en)!

U denkt nu wellicht wat een keuze… maar het is vrij simpel. Of het nu gaat om het labelen van producten in de detailhandel, het bijhouden van inventaris in magazijnen, het identificeren van monsters in laboratoria of het etiketteren van dozen. Wij zijn een een betrouwbare partner. Wij hebben een enorm team van deskundige product specialisten en service engineers die altijd klaar staan om u van alle benodigde info te voorzien om de juiste keuze te maken.

Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op en maak een afspraak.