Direct coderen op potten, blikken, cupjes en knijppouches

Coroos Conserven in het Zeeuwse Kapelle had begin jaren ’90 de primeur op het Europese vasteland met de aanschaf van de allereerste Linx inkjetprinter. Dat bleek een schot in de roos, want inmiddels heeft het familiebedrijf dat groenten, fruit en peulvruchten ‘verduurzaamt’ er dertien in gebruik op de locatie Kapelle voor het aanbrengen van coderingen.

Coroos Conserven is een van de grootste private labelfabrikanten van Europa op haar gebied en heeft een sterke positie binnen de Europese retail-levensmiddelenmarkt opgebouwd. De producten zijn terug te vinden in het droge kruidenierswaren- en het koelschap. Al sinds 1959 verwerkt Coroos binnen een paar uur groente, fruit en peulvruchten vers van het land direct in glas, blik of kunststof. Het gaat onder meer om appelmoes, peulvruchten, wortels en doperwten en rode kool. Met meer dan 400 medewerkers wordt de productie gerealiseerd in productievestigingen in Kapelle en Geldermalsen. Niet toevallig liggen beide midden in een groot groente- en fruitteeltgebied.

Betrouwbaar coderen

Voor het coderen van de variabele data op verpakkingen vertrouwt het al decennialang op Linx kleinkarakter inkjet– en dozenprinters van De Koningh Coding & Labeling. “De machines en de samenwerking bevallen heel erg goed en dan zijn wij heel erg merkentrouw. Het grote voordeel is dat je de machines dan door en door kent. Dat geldt ook voor de mensen op de werkvloer.” Aldus Co van Cadsand, afdelingschef van de inpakafdeling en de printerdeskundige binnen de Zeeuwse vestiging van het concern.

Flexibele positie printkoppen

De verwerkte groente, peulvruchten en fruit in potten, blikken, cupjes en knijppouches worden rechtstreeks met een Linx printer van een codering voorzien. Met naast de datum en tijd van de productie en THT ook de batchcode van het product en het ordernummer. Daarbij zijn de printkoppen dusdanig gemonteerd dat zij de codering op wisselende plekken kunnen aanbrengen. In het geval van een blik wordt die op de onderkant geprint. In het geval van glazen potten komt deze op de rand van de cap of – als deze bedrukt is – op de hals van de pot met informatie van de leverancier. Omdat de bovenkant van het deksel meestal al voorzien is van een merknaam, komt de codering daar in ieder geval niet.

Extra codering blikken

Daarbij worden de blikken apart ook nog eens van een codering voorzien als ze voor de voorraad worden geproduceerd. Op die manier is voor Coroos exact terug te traceren op welk moment ze geproduceerd zijn. Als de producten voor hun gang naar de supermarkt dan van een rondometiket worden voorzien kan daar weer een exact ordernummer, productcode en THT op worden gezet, die correspondeert met die op het blik.

Codering op product en omverpakking

Coroos heeft in totaal vijf verpakkingslijnen, drie in hal 1 en twee in hal 2. Daar kan zowel direct als op een later tijdstip geëtiketteerd en verpakt worden, vertelt Van Cadsand. “Als er – in het gevallen van glazen potten – tegelijk geëtiketteerd en verpakt wordt, printen we de code gelijk op het deksel of de cap.” Na het coderen en etiketteren worden zowel glazen potten als blikken in golfkartonnen trays als omverpakking geplaatst. Deze worden met een dozenprinter van een opdruk voorzien, waarna via conveyors naar een palletiseermachine getransporteerd.