Etiketteren onderdeel van de uitstraling van Othmar-bierfles

De Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co, is een brouwerij gevestigd in het mooie Twentse en toeristische stadje Ootmarsum die zich uitsluitend bezig houdt met het brouwen van speciaalbieren: het bekende Othmar-bier, onmeunig lekker! In de nieuwe brouwerij wordt een zevental ambachtelijke bieren met veel passie gebrouwen. Er wordt uitsluitend gebrouwen volgens het Duitse ‘Reinheitsgebot’, wat zorgt voor pure natuurlijke bieren. De zo belangrijke uitstraling van de bierflessen en de omdozen – het aanbrengen van de etiketten en de coderingen – komt mede uit de koker van De Koningh Coding & Labeling.

Voor de twee eigenaren Dirk Heupink en Bart Nijhuis is hun brouwhuis eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Het is in 1999 begonnen bij de vader van Heupink met een zelf gebrouwen bierpakket. De twee huidige eigenaren zijn erbij ingestapt en hebben het verder uitgebouwd tot waar de Ootmarsummer Bierbrouwerij nu staat. In 2016 kwam de mogelijkheid om te verhuizen naar een nieuwe, grotere locatie naast het Openluchtmuseum in Ootmarsum. De brouwerij heeft nu meer capaciteit om haar ambachtelijke bieren te brouwen en daarmee de afzet van haar speciaalbieren in het hele land uit te breiden en de naamsbekendheid te vergroten.

Overstag door kennis en meedenken

Het automatisch coderen en etiketteren is een proces wat bij de Ootmarsummer bierbrouwerij al de nodige jaren speelt. Alleen in de hele beginjaren werden de bierflessen handmatig voorzien van een etiket. Echter, door technische problemen van hun eerdere systemen en omdat er de wens was om op hogere snelheid te coderen, hebben Heupink en Nijhuis in 2015 besloten op zoek te gaan naar nieuwe etiketteer- en codeersystemen. Daarnaast wilden ze alle codeerapparatuur bij één leverancier afnemen. “In eerste instantie hebben we veel speurwerk via internet verricht. Door de overzichtelijke website van De Koningh namen we al snel contact op met deze leverancier.” geeft Heupink aan. “Door de kennis en het meedenken van de productspecialisten van De Koningh en na de goede testresultaten waren we snel overstag.” De Altech etiketteermachine om een hals- en buiketiket aan te brengen op de bierfles werd niet lang daarna aangeschaft. Alsook een Linx kleinkarakter inkjetprinter om een THT-datum en productienummer op het buiketiket te printen. Daarnaast werd er een dooscodeersysteem aangeschaft om de benodigde informatie op de omdozen te printen.

Strak etiket en subtiele codering

Voor de Ootmarsummer brouwerij is de uitstraling van de bierfles van essentieel belang. Door de grote concurrentie in biermerken bij de retailers is het noodzakelijk dat de Othmar-bierfles goed opvalt in het schap. “De etiketten met kleinkarakter inkjet codering zijn hier zeker een onderdeel van. De voorbedrukte full colour labels moeten strak, recht en netjes om de fles aangebracht worden. De inkjet codering moet goed leesbaar en vindbaar zijn wanneer ernaar gezocht wordt, maar wel subtiel.” zegt Heupink.

Inkjet codering op de omdozen

Na het afvullen van het speciaalbier en het coderen van de flessen worden deze bij de Ootmarsummer Brouwerij per 24 in omdozen verpakt om deze te kunnen leveren bij haar klanten. Ook de omdozen moeten volledig traceerbaar zijn en worden door een dooscodeersysteem voorzien van een inkjet codering. Hierop wordt de naam van het bier geprint, de THT-datum en het productienummer.

Snel schakelen, snel oplossen

Sinds anderhalf jaar draait de productie van het brouwhuis met een Altech etiketteersysteem, een Linx kleinkarakter inkjetprinter en een Linx dozenprinter van De Koningh. Na enkele opstartuitdagingen in het begin draaien alle systemen naar behoren en hebben we er geen omkijken meer naar. “En als er zich toch een technisch probleem voordoet, bellen we De Koningh. Haar serviceafdeling kan snel schakelen en direct een deskundige service engineer onze kant uitsturen, zodat de problemen snel worden opgelost. Dat vertrouwen is er!” sluit Heupink af.