Flowpack verpakkingen voor vlees in opmars; een nieuwe uitdaging voor lekdetectie!

Het was even wennen, maar inmiddels kennen we het niet anders. De flowverpakkingen van vlees in de supermarkt. Het overschakelen van dieptrek naar flowpack levert een reductie op van maar liefst 70% aan plastic. De druk om onze ecologische ‘foot print’ te verkleinen zorgt voor vernieuwde resultaten. Het is dan ook niet vreemd dat vleesverwerkers meer en meer kijken naar flowpack oplossingen voor hun producten. Maar hoe zit dat met onze inspectiemachines?

De Koningh heeft inmiddels zijn lekdetectiemachines uitvoerig getest op zak- en tray verpakkingen in samenwerking met enkele vleesverwerkers. Wij hebben ervaren hoe het LDS700-IoT lekdetectiesysteem van FT System zeer goed in staat is om microlekkages in MAP verpakt vlees te detecteren. Hierbij wordt 100% van de producten in-lijn gerolleerd zonder in te hoeven leveren op de productiecapaciteit. De LDS700-IoT van FT System overstijgt concurrentie doormiddel van infraroodspectroscopie in een afgesloten cabine. De machine werkt met een afgesloten cabine met luchtgordijnen waardoor metingen zeer nauwkeurig zijn, ongehinderd door bijvoorbeeld CO2 uitstoot van een medewerker bij de lijn. De LSD700-IoT onderscheidt zichzelf hiermee van andere lekdetectiesystemen. Door de verpakking licht onder druk te zetten kan het op moleculair niveau de lucht in de directe omgeving van de verpakking analyseren en waarnemen of er gas uit de verpakking ontsnapt. Het meest gangbare is dan ook het ontsnappen van CO2 uit MAP verpakkingen. Maar denk ook aan aroma’s van koffie of chocolade.

Veelal kunnen kleine aanpassingen bij bijvoorbeeld een afvulmachine het verschil maken. Maar dan moeten we het wel kunnen constateren dat de fouten die ontstaan in de lijn zitten. Op het overzichtelijk HMI van de LDS700 kan niet alleen worden weergegeven hoeveel procent van de verpakking een lek bevatte, maar ook in welk deel van de verpakking dit was. Zo kun je het vaststellen als een zak aan een bepaalde zijde vaak slecht wordt geseald.

De voordelen

  • Inspectie op (sta)zak/dieptrack (tray) ook mogelijk
  • 100% controle, omdat het in-line geplaatst kan worden
  • Herkend lekken of ze incidenteel of wederkerend zijn
  • Minimaliseren van product recalls, bescherm uw merk
  • Absoluut de beste lekdetectie momenteel in de markt

Wilt u de machine in actie zien? De Koningh pakt groots uit op de Empack op 5 en 6 april 2023 in de Brabanthallen Den Bosch. Op onze stand van 140m2 (stand 1.C26) gaan we uitgebreid aandacht besteden aan deze machine. Voor wie niet kan wachten kan het systeem ook bezichtigen in Duiven. Maak een afspraak en neem eventueel testverpakkingen mee.

Meer informatie over ons nieuwe LDS700-IoT van FT System? Neem contact op met onze product specialisten!