Hout is goud!

Wist u dat hout de meest verantwoorde en milieuvriendelijke grondstof is voor verpakkingen die er bestaat? Het is eindeloos hernieuwbaar en raakt nooit op. Hout is sterk en flexibel, te repareren en vele malen te hergebruiken. Ook wordt hout gerecycled tot onder andere spaanplaat en houtsnippers. Wie op een verantwoorde manier hout inzet als grondstof voor verpakkingen, levert een grote bijdrage aan een duurzamere wereld. Maar daarnaast willen retailers natuurlijk vooral hun producten veilig transporteren naar waar ook ter wereld. Diverse markeringen op pallets en palletkisten en -kratten, zoals EPAL en IPPC (ISPM 15 eis), geven u deze garantie. Steeds meer landen stellen deze markeringen op houten verpakkingen zelfs verplicht.

Veilig transport met de EPAL codering op uw pallets

Veel retailers gebruiken houten verpakkingen om hun producten veilig te transporteren. Liefst gebruiken zij hiervoor pallets, palletkisten of -kratten met standaard afmetingen. Dit om de kosten hiervoor zoveel mogelijk te drukken. Met de pallets die voorzien zijn van een zogenaamde EPAL-codering hebben zij deze garantie. Van deze Europallets zijn de afmetingen en specificaties vastgelegd door de European Pallet Association (EPAL). Ter herkenning van herkomst en het soort hebben de pallets brandmerken, ofwel een codering. Ook zijn deze Europallets voorzien van de ISPM 15 markering. De EPAL Europallets worden door heel Europa geruild. Het is het grootste open poolsysteem ter wereld. Het verschil met gesloten poolsystemen is dat EPAL Europallets de pallets niet in eigen bezit of beheer heeft.

Logo’s op poolpallets aanbrengen

Poolpallets worden verhuurd aan bedrijven, maar blijven eigendom van de verhuurder. Deze pallets worden dan ook niet geruild tegen lege pallets bij de ontvanger, maar kunnen worden opgehaald door de verhuurder. Dit wordt een zogenaamd gesloten poolsysteem genoemd. Poolpallets hebben de standaardafmetingen en zijn te herkennen aan hun specifieke kleur en het logo van de verhuurder op de pallet. Bij deze gesloten poolsystemen is veel administratie vereist waarbij enorme vergoedingen worden gevraagd bij verlies of tekort. Poolpalletverhuurders maken daarnaast vaak hun eigen pallets, terwijl EPAL Europallets alleen door gecertificeerde bedrijven worden verkocht, gemaakt en gerepareerd. Merken van poolpallets zijn onder andere CHEP, LPR en IPP.

IPPC-merkteken op uw pallets voor transport buiten de EU

Wanneer houten pallets buiten de Europese Unie worden geëxporteerd of geïmporteerd moeten deze zijn voorzien van het IPPC-merkteken (International Plant Protection Convention). Deze pallets moeten een HT-behandeling (Heat Treatment) ondergaan volgens de ISPM 15 eis om dit merkteken te krijgen. Deze maatregelen voorkomen verspreiding van levend ongedierte door transport van houten verpakkingen en stuwhout. Steeds meer landen stellen bij invoer van houten verpakkingen verplicht dat aan de eisen van ISPM 15 wordt voldaan.

Coderen in zware omgevingen met grootkarakter inkjet

Voor u als producent of reparateur van pallets, palletkisten of -kratten zijn de benodigde coderingen zoals: EPAL, het IPPC-merkteken en logo’s op uw houten verpakkingen essentieel. U wilt uw klanten natuurlijk veilige transport van hun producten garanderen. Voorheen werden deze coderingen veelal in de pallets gebrand. Deze manier van coderen zorgde echter voor brandgevaar waardoor producenten te maken hadden met verzekeringsissues. Wij hebben de oplossing! Codeer uw pallets met grootkarakter inkjet. Deze manier van coderen zorgt niet alleen voor een duidelijke en duurzame markering, maar is ook veilig.

Niet alle codeersystemen zijn zomaar geschikt om uw pallets te voorzien van een codering. Zo is de omgeving waar hout geproduceerd of bewerkt wordt vaak stoffig en onderhevig aan sterke temperatuurschommelingen. Bovendien kunnen op transportbanden sterke trillingen optreden. Deze factoren maken het printen op hout lastig. Daarom wordt het printen op houten verpakkingen meestal met grootkarakter inkjet printers gerealiseerd. 

Onze grootkarakter inkjetsystemen van Matthews zijn uitermate geschikt om uw pallets, palletkisten en -kratten en andere houten verpakkingen te voorzien van de noodzakelijke EPAL codering en het IPPC-teken of bijvoorbeeld uw logo of traceerbaarheiddata. Deze inkjet systemen zijn zeer robuust en betrouwbaar. De robuuste drop-on-demand printkoppen van deze systemen zijn de snelste in de branche en markeren met een snelheid van maar liefst 244 meter per minuut. U heeft met deze printers gegarandeerd de beste afdruk op uw pallets, kratten, kisten en andere houten verpakkingen. Onze Matthews grootkarakter inkjetsystemen zijn bovendien officieel goedgekeurd door EPAL, waardoor deze codering op uw houten verpakkingen ten alle tijden de beste kwaliteitsgarantie biedt.

Robuuste en betrouwbare inkjetprinters van Matthews

Wilt u meer informatie over het coderen met grootkarakter inkjet van Matthews op uw pallets, neem dan contact met ons op. Onze specialisten adviseren u graag.