Kartonnen dozen etiketteren of coderen?

Het antwoord op deze vraag is niet zomaar te geven. Er moet rekening gehouden worden met allerlei factoren, zoals: printeisen, kartonsoort, bedrukkingszijde, productieproces en printomgeving. Gelukkig weten onze specialisten exact wanneer u het beste kartonnen dozen kunt etiketteren of coderen. Aangezien wij zowel inkjetprinters als labelmachines aanbieden kunt u bij ons echt vertrouwen op de juiste oplossing voor uw bedrijf.

Hulpvragen voor het labelen of coderen van dozen

Om de juiste technologie te kiezen kunt u alvast nadenken over de volgende basisvragen. Handig om in eerste instantie de goede richting te bepalen bij uw keus om kartonnen dozen te etiketteren of coderen.

1. Wat wilt u printen op de omdoos?

Vrijwel alle denkbare informatie kan geprint worden op kartonnen dozen. In praktijk komt het vaak neer op variabele teksten, cijfers, barcodes, logo’s en afbeeldingen. Denk bijvoorbeeld aan: artikelgegevens, productiedata of logistieke informatie. Al deze data kan zowel met een codeer- als etiketteermachine worden aangebracht op de omdoos.

Het grote voordeel van een inkjetbedrukking is de kostenbesparing. Er wordt rechtstreeks op de omdoos geprint en daardoor is er geen etiket of voorbedrukte doos nodig. Soms levert dat zelfs een 75% reductie op. Deze technologie heeft echter ook zijn beperkingen. Zo is de kwaliteit van de bedrukking afhankelijk van hoe de inkt in het karton trekt. Terwijl er bij labeling altijd sprake is van een constante hoge printkwaliteit op het etiket. Bovendien kan een inkjetprinter geen logo’s in full-colour printen. In dat geval is een (deels)voorbedrukt etiket op de omdoos de beste oplossing.

2. Hoeveel (variabele) informatie gaat u printen?

Bestaat de print uit veel informatie over meerdere regels of kleine lettertypes en karakters? Dan is een print & apply systeem de veiligste oplossing. Met deze etiketteermachine kunt u blanco en voorbedrukte etiketten inprinten en direct aanbrengen op de omdoos. Hierdoor is de printkwaliteit bij uitgebreide teksten en kleine letter fonts simpelweg beter onder controle te houden.

Gaat het voornamelijk om basisinformatie, zoals: artikelnummer, productinhoud, THT-data en batchcode? Dan is een hoge resolutie inkjetprinter zeer geschikt. Deze robuuste systemen kunnen tegen een stootje en vragen om vrijwel geen onderhoud. Bovendien krijgt u ook met deze technologie een goede kwaliteit printafdruk op uw omdoos. Zelfs in hoge resolutie tot maximaal 600 dpi. Voor deze systemen zit de benodigde inkt voor de afdruk in een cartridge of inktfles. Deze inkt is leverbaar in verschillende soorten en diverse kleuren. De meeste toepassingen maken echter gebruik van zwarte inkt voor de printafdruk.

3. Waarvoor wordt de geprinte data gebruikt?

Wat gebeurt er na het printproces? Gebruikt u de gegevens alleen voor uw interne logistiek? Dan is het coderen van de omdoos in veel gevallen ruim voldoende. Alle informatie is duidelijk leesbaar en met handscanners zijn barcodes goed scanbaar. Dat wordt kritischer als afnemers harde eisen gaan stellen. De afdrukkwaliteit is vooral belangrijk bij logistieke trajecten waar barcodes gescand en geverifieerd worden. Zeker als hiervoor de CEN/ANSI methode gebruikt wordt, want dan geldt er een A, B, C of D kwalificatievereiste. Scoort de printafdruk een onvoldoende? Dan wordt de doos of zelfs de hele levering afgekeurd. Dat risico loopt u niet bij het etiketteren van kartonnen dozen, want daarbij is de afdrukkwaliteit van de barcode gegarandeerd.

Verder is ook belangrijk om te weten waar de omdoos wordt opgeslagen. Gaat alles de vriezer in of staat het in een magazijn vol in de zon? Belangrijke factoren om rekening mee te houden, want dat heeft effect op de levensduur van de print. Evenals de periode dat de kartonnen doos wordt opgeslagen.

4. Welke kartonsoort gebruikt u?

Karton is beschikbaar in veel variaties en dat vraagt om specifieke printprocessen. In de basis gaat het om poreus en non-poreus karton. Zo kent iedereen de standaard bruine vouwdozen van golfkarton. Deze zijn vaak onbehandeld en goed te coderen met een hoge resolutie inkjetprinter. Bij een gekleurde of gecoate kartonnen doos is dat meer een uitdaging, omdat de hechting van de inkt minder kan zijn. Ook de vorm van de omdoos bepaalt welke technologie geschikt is. Drukt de productinhoud de vorm van de doos naar buiten? Dan is een etiket handiger, want daarbij heeft die bolling geen effect op de print. Op dat moment komt de ervaring van onze specialisten om de hoek kijken, want zij kennen alle kartonsoorten en weten precies wat wel werkt en wat niet.

5. Hoe ziet uw productieproces en printomgeving eruit?

Ook de inrichting van uw productielijn is van invloed. Op welke wijze komt de omdoos voorbij en op welke zijde moet er geprint worden? Zo kan met een applicator eenvoudig een label worden aangebracht op de kopse zijde of onderzijde van een kartonnen doos. Terwijl dat met een inkjet lastiger is, want dan moet de omdoos eerst worden gedraaid of specifiek gepositioneerd. Maakt u gebruik van een schuine transportband? Dan is een dooscodeersysteem juist weer makkelijker om te printen onder een hoek.

Daarnaast moet de beschikbare ruimte in kaart worden gebracht. Hoe wordt de machine geïntegreerd in de huidige lijn? Op welke manier moet de aansturing geregeld worden? Wat is de temperatuur van de productielocatie en hoe wordt de productielijn schoongemaakt? Vraagstukken die onze specialisten graag met u bespreken. Bent u benieuwd naar de beste codeer- of etiketteeroplossing voor uw kartonnen dozen? Neem dan contact met ons op.