Kunstwerk ‘Permanent Data’ geprint op 12km glasvezelkabel

Hoe vergankelijk is digitale informatie? Kunstenaar Jeroen van Loon heeft verschillende kunstwerken gemaakt die je laten stilstaan bij dit thema. Voor zijn laatste project ‘Permanent Data’ benaderde hij ons voor een unieke samenwerking.

Hoe lang blijft digitale data bewaard?

Al onze digitale informatie wordt tegenwoordig wel ergens opgeslagen; op lokale servers, in de cloud of op harde schijven. De vraag is echter voor hoe lang? Gegevens worden overschreven, informatie is niet meer toegankelijk, raakt zoek of systemen gaan kapot waardoor alle data verloren gaat. Terwijl er nu nog boeken gelezen worden die al honderden jaren oud zijn en al die tijd keurig bewaard zijn gebleven. Misschien is geschreven tekst dan juist nu wel heel relevant?

Dieper nagedacht over dataoverdracht

Het overbrengen van informatie kan op allerlei manieren. Kunstenaar Jeroen van Loon bedacht een kunstwerk waarbij oude en nieuwe media elkaar versterken. Glasvezelkabel wordt gebruikt om data betrouwbaar over grote afstanden te vervoeren. Deze kilometerslange kabels zullen jarenlang onder de grond blijven liggen. Daarmee blijft de kabel misschien wel langer bewaard dan de data die het heeft verstuurd. Dat bracht hem op het idee om de glasvezelkabel zelf als communicatiedrager te gebruiken.

‘Permanent Data’ printen met inkjet

Veel mensen stellen vragen bij de bewaarbaarheid van digitale informatie. Op YouTube staan talloze filmpjes over; bitrot, dataverlies en mislukte back-ups. Voor Jeroen inspiratie om te verwerken in zijn kunstwerk. Hij pakte met de Gutenbergbijbel de oudste gedrukte Bijbeltekst ter wereld en mixte daar geselecteerde YouTube comments in. Die enorme data met 22.232 regels tekst werd door ons in één string met een inkjet geprint op 12km glasvezelkabel van TKF. Om dit voor elkaar te krijgen is door ons de ‘NanoCode’ applicatie ontwikkeld om deze data sequentieel te printen. In totaal heeft de inkjetprinter 12 uur continu geprint en daarmee ontstond dit prachtige kunstwerk ‘Permanent Data’ van Jeroen van Loon.

‘Permanent Data’ bij UtrechtDownUnder

Het kunstwerk ‘Permanent Data’ is onderdeel van de tentoonstelling UtrechtDownUnder 2020. De tentoonstelling is is te bezichtigen van 19 november tot en met 21 december 2020. Bekijk UtrechtDownUnder voor meer informatie.