Liever RFID dan barcode?

Iedereen kent de streepjescodes op producten en verpakkingen. Boordevol artikelinformatie, lotnummers, houdbaarheidsdata en logistieke gegevens. Er is echter steeds meer behoefte aan extra informatie. Dat kan niet allemaal worden verwerkt in de barcode. RFID technologie is dan zeker het overwegen waard.

Wat is RFID technologie?

RFID is de afkorting voor ‘radio frequency identification’. Het is een techniek waarmee data opgeslagen wordt op een sticker (een RFID-tag of -label). Via radiogolven leest een elektromagnetische lezer de gegevens op de chip vervolgens weer uit. Een RFID-tag is microscopisch klein en is goed te verwerken in etiketten. Daarom wordt deze technologie veel gebruikt in de transportsector en kledingindustrie.

Voordelen van RFID

Allereerst is er veel meer informatie op te slaan in een RFID-label. Daarnaast is er geen barcode meer nodig om gegevens over te brengen. Ook zijn RFID-labels op afstand leesbaar via radiogolven, zodat producten niet handmatig gescand moeten worden. Er bestaan zelfs actieve RFID-tags met eigen batterij-energie om zelf signalen af te geven op grote afstand. Verder is het lastiger om producten te vervalsen, want RFID maakt artikelen volledig traceerbaar. Bovendien heeft het weer, vuil, stof en vocht geen invloed op de leesbaarheid.

Traceren met de RFID technologie

Producten worden tijdens het hele productie-, verpakkings- en distributieproces getraceerd met één RFID-label. Dat helpt om fouten te voorkomen en continu het overzicht te bewaren. Er is geen verwarring meer als producten niet fysiek gescand worden, want alles is op afstand te volgen. Is elk item voorzien van een RFID-tag? Dan is het mogelijk om één pallet met diverse goederen in één keer automatisch te scannen en te registreren met een RFID-gate.

Zelf RFID-labels printen en programmeren

Vooral in de retail en logistiek is RFID technologie in opmars. Ideaal om producten automatisch te volgen van productie tot aan de kassa. Hiervoor heeft u slechts drie items nodig; een desktop labelprinter met RFID-module, RFID software en RFID-labels. Wij leveren u graag de totaaloplossing om over te stappen naar RFID. Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie.