Overstappen van papier naar kunststof en transparante labels?

Papieren labels zijn perfect inzetbaar voor veel toepassingen. Alleen is het soms net iets mooier of duurzamer om kunststof of kunststof transparante labels te gebruiken. Dit kan in veel gevallen gewoon met de printer die al is aangeschaft voor de papieren etiketten. Echter vraagt dat wel om een andere printerinstelling en soms kleine aanpassingen. Waar moet u op letten bij het wisselen van papieren etiketten naar kunststof labels? Wij geven alvast een paar tips.

Verschil tussen direct thermisch en thermal transfer printers

Thermische labelprinters zijn in te delen in twee soorten; direct thermisch en thermal transfer. Bij direct thermisch verwarmt de printkop de toplaag van het thermische etiket. Deze verkleurt naar zwart en zo ontstaat de gewenste print. Thermal transfer printers hebben transfer lint nodig om een print op het etiket te maken. De printkop verwarmt dan het thermotransfer lint, ook wel ribbon genoemd, en dat zorgt voor de juiste afdruk op het label. Daardoor is er geen toplaag nodig op het etiket.

Kies het juiste printlint voor kunststof en transparante labels

Om simpel over te stappen van papieren naar kunststof of kunststof transparante labels is een thermal transfer printer het makkelijkst. De nieuwe labels hebben geen thermische toplaag nodig en er is veel meer keus in etiketten. Dat maakt deze versie ook een stuk goedkoper dan de beperkt beschikbare direct thermische varianten. Waarschijnlijk is er wel een ander soort printlint nodig dan bij uw papieren etiketten. Kunststof labels zijn een stuk gladder en dat beïnvloedt het printresultaat. Onze specialisten zorgen ervoor dat u altijd met de juiste kunststof etiketten en geschikte printlinten van start gaat.

Hoe kan een printer etiketten detecteren?

Labels zijn er in alle maten en vormen en desktop printers en print & apply systemen verwerken alles zonder problemen. Hiervoor is iedere printer uitgerust met een sensor die continu de labels scant om een begin en einde te detecteren. Etiketten zitten geplakt op een rugpapier met een beetje tussenruimte. De sensor ziet dat en zo weet de printer exact wanneer er een nieuw etiket geprint kan worden. Natuurlijk is dat lastiger bij kunststof transparante labels. Dan is het lichtverschil te klein tussen de transparantie van het etiket en de tussenruimte op het rugpapier. Uiteraard is hier ook weer een oplossing voor.

Kunststof transparante labels met black mark

Bij kunststof transparante etiketten zit achter op het rugpapier vaak een zwart balkje op de tussenruimte. Dat is geen toeval, maar wordt een black mark genoemd. Veel printers komen standaard met een tweede sensor die speciaal ontwikkeld is om die zwarte balkjes te detecteren. Hij zit normaal gezien op een vaste positie en per printerfabrikant wordt aangegeven aan welke minimum eisen de black mark moet voldoen. Dat is belangrijk bij de productie van uw kunststof transparante labels. Die worden dan exact geleverd volgens de voorschriften van uw printer om moeiteloos te printen.

Schakelen tussen standaard sensor en blackmark sensor

Nu is het zo dat de meeste printers niet automatisch van de ene naar de andere sensor omschakelen. Dat is dus een instelling die vooraf ingeregeld moet worden. Dat kan rechtstreeks via de printer of via uw labelsoftwarepakket. Vooral bij veel labelvariaties is software, zoals BarTender of NiceLabel, een uitkomst. Bij iedere printopdracht staat de printer dan automatisch in de juiste configuratie. Ook krijgt u een melding bij invoer van verkeerde etiketten of onjuist printlint en daarmee voorkomt u verrassingen.

Kunststof transparante labels met volvlak bedrukking

Soms werken printers met alleen een gapsensor of is de printconfiguratie per label niet instelbaar. Dan bestaat er nog een optie om kunststof transparante etiketten te printen, namelijk volvlak bedrukking. Het rugpapier is dan op de achterkant identiek zwart gemaakt als het formaat van het etiket op de voorzijde. Zo ontstaat er weer voldoende lichtverschil bij de tussenruimte om het begin en einde van het label te onderscheiden. Op deze wijze kunt u papier, transparant of kunststof niet transparant door elkaar gebruiken zonder dat er iets aangepast hoeft te worden.

Moderne printers met ultrasoon sensoren

De nieuwste ontwikkeling is printers met ultrasoon sensoren. Daarbij zoekt de sensor niet naar een lichtverschil om het begin en einde van labels te bepalen. Ultrasoon sensoren meten continu de afstand van het etiket t.o.v. de sensor. Omdat labels op een rugpapier zitten ontstaat er een minimaal afstandsverschil bij elke tussenruimte. Dat merkt de ultrasoon sensor op en die geeft door dat er een nieuw etiket geprint kan worden. Door de afstandsmeting maakt het ook niet meer uit of het gaat om een papieren, kunststof of transparant label. Het rugpapier van etiketten hoeft ook niet meer voorzien te zijn van een extra black mark of volvlak zwartbedrukking.

Benieuwd naar alle mogelijkheden op het gebied van labels, printlint en printers? Neem dan contact op met onze specialisten.