Traysealverpakkingen coderen en etiketteren!

De uitstraling van een product wordt mede bepaald door de manier van verpakken. Traysealverpakkingen leveren een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van deze uitstraling. Deze solide verpakking is transparant en valt op in het productschap van de supermarkt. Hierdoor zien de bezoekers in de supermarkt direct het verse product en krijgen er direct ‘zin’ in. Onze strakke foliecoderingen en kwaliteitsetiketten versterken dit gevoel en de uitstraling van het product. Deze manier van verpakken is de laatste jaren enorm in opkomst in de levensmiddelsmiddelenindustrie. Trayseal zien we veel terug in de vlees- en visindustrie, zacht fruit sector en kant-en-klaar maaltijden.

Grote flexibiliteit

Voordat het product in de verpakking geseald wordt met een traysealmachine is het mogelijk om het product te vacumeren en vervolgens te begassen. Hiermee wordt zuurstof verdrongen en de houdbaarheid van het verse product aanzienlijk verlengd. Trayseal biedt hiermee meer flexibiliteit dan bijvoorbeeld een dieptrek (thermovorm) machine, doordat een veelvoud van schalen gebruikt kan worden. Voor onze codeer- en etiketteermachines maakt het formaat van de traysealverpakking niet uit. Onze systemen kunnen eenvoudig en flexibel ingesteld worden om iedere folie te voorzien van een codering of etiket. Zodoende krijgt ieder formaat verpakking de juiste codering of etiket op de gewenste plek.

Voorbedrukte folie in combinatie met folieprinters

Bij het sealen van de verpakking kan gebruik worden gemaakt van een voorbedrukte (boven)folie. Deze wordt door middel van een blackmark nauwkeurig door de machine uitgelijnd op de schalen. In deze toepassing zien we vaak het gebruik van een thermal transfer printer (ook wel folieprinter genoemd) om de variabele informatie zoals herkomst, houdbaarheid en traceerbaarheid aan te brengen. Deze data wordt geprint nét voor het sealen van de trays. Onze folieprinters kunnen in iedere leesrichting, zowel statisch of dynamisch elke gewenste codering aanbrengen.

Etiketteren van traysealverpakkingen

Bij het gebruik van traysealverpakkingen met folie zijn er meerdere mogelijkheden om de (verplichte) variabele informatie aan te brengen. Dit kan ook door het aanbrengen van één of meerdere voorbedrukte etiketten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een actie-etiket op een verpakking. Labels met hierop de verplichte informatie zoals de houdbaarheidsdatum, ingrediëntendeclaratie, bewaaradviezen en allergenen worden vaak onderop een verpakking aangebracht. Al deze labels kunnen perfect worden aangebracht met één van onze boven- of onder etiketteersystemen. Wanneer uw product ook gewogen moet worden (of e-weging), dan is ons prijs-weeg-etiketteersysteem de juiste oplossing voor u. Daarnaast is het mogelijk de trayseal verpakking te voorzien van een banderol of kunststof en kartonnen sleeve. Onze etiketteerspecialisten kunnen u adviseren welke manier van etiketteren de beste oplossing voor uw product is.

Hoe werkt zo een traysealmachine nu eigenlijk?

Bij trayseal wordt gebruik gemaakt van voorgeproduceerde kunststof schalen, ook wel  trays genoemd. Deze schalen kunnen handmatig worden gevuld. Echter, vaak gebeurt dit  automatisch op een geïndexeerde invoer. In de machine bevindt zich een fles die de schaal oppakt en ondersteunt onder de rand van de schaal. De randen zijn meestal omgekruld om de schaal wat meer stevigheid te geven. Vanaf de bovenkant van de machine komt de sealunit en daarna een mes naar beneden. Eerst drukt de sealunit met een contour, die gelijk is aan de vorm van de schaal, de bovenfolie tegen de schaal aan. De hoge temperatuur zorgt dan voor een kunststof las tussen de schaal en folie, zodat de schaal goed afgesloten wordt. Vervolgens snijdt een mes de folie nét iets ruimer om de schaal af. Hierdoor ontstaat er een gasdichte verpakking. Het aanbrengen van coderingen met onze folieprinter op uw traysealverpakkingen gebeurt vlak voordat de folie op de schaal geseald wordt. Voor thermal transfer is namelijk tegendruk nodig en dat kan alleen op vlakke folie. De printer wordt volledig geïntegreerd in de productielijn. Een etiket, boven- of onderop de verpakking, kan worden aangebracht op elk gewenste moment in de productielijn. Dit is vaak afhankelijk van waar in de productielijn plek is om het systeem te integreren.

Voedselveiligheid waarborgen met controle & Inspectie

Onze controlewegers, metaaldetectie- en röntgeninspectiesystemen kunnen uw producten en verpakkingen grondig en snel analyseren op ongewenste elementen. Door controle en inspectiesystemen te integreren in een productielijn, verlaten alleen goedgekeurde producten de band en minimaliseert u het risico.

Wilt u meer weten over het coderen of etiketteren van traysealverpakkingen of onze controle & inspectiesystemen, neem dan contact op met onze specialisten. Zij adviseren u graag.