Verschil metaaldetectie en x-ray

Het is logisch dat iedere producent productveiligheid hoog op de agenda heeft staan. Bij veel productielijnen wordt vandaag de dag dan ook gebruikgemaakt van controle & inspectiesystemen. Veelal wordt gekozen voor metaaldetectie of x-ray (röntgeninspectie), eventueel gecombineerd met controlewegen. Beide zeer doeltreffende technologieën met veel overeenkomsten, maar zeker ook verschillen. Tijd om hier eens wat dieper op in te gaan.

Wat kan een metaaldetector?

Met metaaldetectie is het mogelijk om ijzerdeeltjes en non-ferro metalen op te sporen. Dit gebeurt door elektromagnetische velden die vreemde voorwerpen detecteren en vervolgens het verontreinigde product uitwerpen. Een metaaldetector is daarom zeer geschikt bij productielijnen waar gecontroleerd moet worden op ijzer, (roestvrij) staal en aluminium. Verder is een metaaldetector makkelijk te integreren in een productielijn omdat de afmeting zelfs met transportband relatief klein is. Bestaat de kans echter dat uw producten ook verontreinigd kunnen worden door kunststof, glas, steen, bot of keramiek? Dan is enkel metaaldetectie niet voldoende en is röntgeninspectie voor u de beste oplossing.

Wanneer kiezen voor x-ray?

X-ray (ofwel röntgeninspectie) biedt meer voordelen dan alleen het opsporen van meer verontreinigende elementen dan puur metaaldetectie. Zo kunt u hiermee ook producten in blik, glas, folie, aluminium, gemetalliseerd plastic of verpakkingen met een metalen clip inspecteren. Verder detecteren de röntgenstralen of het product volledig is, op de juiste plek zit en of het juiste aantal is toegevoegd. Dat gebeurt doordat de röntgenstralenbundel als een waaier door het product heen scant. Hoe hoger de dichtheid, hoe minder straling wordt doorgelaten en hoe minder röntgensignalen de sensor opvangt. Verontreinigingen hebben meestal een hogere dichtheid en tijdens de scan wordt dat omgezet in donkergrijze of zwarte vlekken. Dit scanresultaat wordt vergeleken met de grijstinten in de referentiedatabase en zodoende worden producten goed- of afgekeurd. Een x-ray systeem is overigens geen allesdetector. Het detecteren van hout, het meeste plastic, haren, dunne graten en insecten is niet mogelijk.

Is x-ray gevaarlijk?

De x-ray systemen van Pen-Tec zijn volkomen veilig in gebruik. De röntgendosering is uitzonderlijk laag en valt ruim binnen de zeer strenge veiligheidslimieten. Zo is bijvoorbeeld de natuurlijk voorkomende achtergrondstraling van onze dagelijkse omgeving vele malen hoger dan deze vorm van röntgenstraling. Bovendien is de apparatuur goed afgeschermd en daardoor lopen productiemedewerkers geen enkel risico. Ook worden voedingsmiddelen of productsamenstellingen niet aangetast door röntgeninspectie. De smaak en structuur blijft volledig hetzelfde en aan de kwaliteit gaat niets verloren.

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van metaaldetectie en x-ray voor uw bedrijf? Neem dan contact op met onze specialisten.