Voldoet u al aan de labelvereisten voor uw wijnetiketten?

Bevindt u zich in de wijnindustrie? Dan weet u dat wijn die binnen de Europese Unie (EU) wordt verkocht en na 8 december 2023 is geproduceerd aan nieuwe etiketteringsvereisten moet voldoen. Hierbij gaat het om het vermelden van gedetailleerde informatie over de inhoud van de wijn. Wij vertellen u graag meer over de nieuwe vereisten van een wijnetiket en hoe u deze regels het beste naleeft. 

Wat zijn de nieuwe eisen?

Alle wijn, die in de EU wordt verkocht én na 8 december 2023 is geproduceerd, moet aan de nieuwe etiketteringsvereisten voldoen. Deze eisen gelden voor wijnproducenten, wijndistributeurs en labelproducenten voor wijn binnen de Europese Unie. De nieuwe eisen van een wijnetiket betreft informatie over ingrediënten, allergenen, energie en voedingswaarden. Allergenen, intoleranties en energie-informatie moeten voortaan fysiek op het etiket staan.

Andere vereiste productinformatie, zoals ingrediënten en voedingswaarden, mogen voortaan optioneel worden aangegeven. Voor wijnproducenten is hiervoor een speciaal e-label ontwikkeld. Middels een e-label is het mogelijk om informatie via een QR-code te vermelden op het etiket. U kunt deze informatie wanneer gewenst in uw eigen taal vermelden op uw eigen website. Voordeel van deze QR-code van dit e-label is dat u op een betere manier gebruik maakt van de ruimte op uw wijnetiket. U mag echter via deze QR-code of URL geen marketing- of verkoopuitingen vermelden. Dit is in overtreding met de wetgeving.

Wanneer gaan de nieuwe vereisten in?

Alle wijn die na 8 december 2023 is geproduceerd, moet voldoen aan de nieuwe eisen volgens de EU. Wanneer uw wijn vóór 8 december 2023 is geproduceerd en geëtiketteerd, dan is uw wijnetiket vrijgesteld van deze vereisten en mag deze wijn na deze datum worden verkocht in de EU. Dit geldt totdat de voorraad volledig op is.

Wat gebeurt er als een wijnetiket niet aan de EU-regels voldoet?

Belangrijk is dat uw wijnetiket aan de nieuwe regels voldoet. Is dit niet het geval, dan kan uw wijn van de markt worden gehaald. Dit kan zelfs bestraft worden met administratieve sancties. Wij adviseren u daarom goed voorbereid zijn te zijn op het naleven van de nieuwe eisen voor uw wijnetiketten.

Hulp nodig of meer informatie?

Wij als producent van codeer-, label- en inspectiesystemen adviseren u graag wanneer u hulp nodig heeft om aan de nieuwste eisen te voldoen. Met onze desktop printers en kleurenprinters print u altijd goed leesbare en mooie etiketten voor op uw wijnflessen. Meer informatie? Neem dan contact op met onze specialisten.