Wat is inktviscositeit?

Onze inkjetprinters gebruiken inkt om informatie te coderen op producten en verpakkingen. Dat maakt het kiezen van de juiste inkt extreem belangrijk. Uw codering moet natuurlijk altijd en overal perfect zichtbaar zijn en blijven. Ons assortiment inkten is dan ook heel divers om voor iedere situatie de juiste inkt te hebben. Voor de beste inkt moet u rekening houden met veel factoren, zoals: materiaalkeuze, productieomgeving, temperatuurschommelingen en condensvorming. Dit is allemaal van invloed op de hechting, duurzaamheid en printkwaliteit van uw codering. Ook de inktviscositeit van uw inkt speelt een belangrijke rol en dat leggen wij u graag verder uit.

Wat wordt er bedoelt met de viscositeit van inkt?

De naam viscositeit is afgeleid van de Latijnse naam voor de maretak; viscum album. Vroeger maakt men van deze bessen stroperige lijm om vogels te vangen. Gelukkig bestaat deze dieronvriendelijke methode al heel lang niet meer, maar viscositeit is de term geworden om de plakkerigheid van vloeistoffen aan te geven. Viscositeit is dus een materiaaleigenschap en geeft aan hoeveel weerstand in ons geval inkt biedt.

Hoe is inktviscositeit te meten?

Een veel gebruikte meetmethode is een vloeistof te laten vloeien door een glazen buis en de snelheid te meten. Water dat snel zal stromen heeft een lagere viscositeit dan honing, want dat stroomt langzamer en heeft daarom een hogere viscositeit. Simpeler gezegd is de gemeten tijd is voor honing veel hoger en dus heeft het een hogere viscositeit.

Waarom is de juiste inktviscositeit belangrijk?

De printkoppen van onze inkjetprinters zijn technologische hoogstandjes. Inkt wordt door een hele kleine nozzle (62Um bij kleinkarakter inkjet) gespoten op een product of verpakking. Dan is de juiste inktviscositeit belangrijk om de inkt probleemloos door de nozzle te laten vloeien en vervolgens nog voldoende kinetische energie (snelheid) te laten behouden om de inktdruppels perfect aan te brengen. De inkt moet direct uit de verpakking al de juiste dikte hebben. Te hoge viscositeit zorgt bijvoorbeeld voor verstoppingen of slijtage van pompen en kleppen. Dan is de inkt te dik en moet de pomp veel harder werken en die zal uiteindelijk slippen, slijten en defect raken.

Inktviscositeit van fabrieksinkten

Voor een goede codering is de juiste inkt dus van groot belang. Vandaar dat wij uitsluitend werken met originele fabrieksinkten van onze leveranciers. Alleen dan is de samenstelling, viscositeit en duurzaamheid van de inkt consistent en betrouwbaar. Optimale kwaliteit van machines en inkt is waar u bij ons altijd op kunt vertrouwen.