Welke label applicators worden het meest gebruikt?

Het etiketteren van producten en verpakkingen kan op verschillende manieren. Handmatig door zelf de etiketten erop te plakken of automatisch met een label applicator. Zeker als productiedruk toeneemt of het etiketteerproces efficiënter moet worden ingericht, dan is automatisch etiketteren de oplossing. In dat geval zijn er twee basissystemen geschikt; etiketteermachines die alleen labels aanbrengen of print & apply systemen die eerst een etiket printen en vervolgens aanbrengen. Beide systemen worden voorzien van een label applicator om de etiketten automatisch aan te brengen. Welke? Veel van onze klanten kiezen uit één van deze vier label applicators.

Roll-on label applicator

Hierbij plakt het etiket met behulp van een schuim- of rubberen veerbelaste rol direct op uw product of verpakking. De transportrichting en snelheid van de transportband is gelijk aan de label applicator. Zodoende is het mogelijk om heel nauwkeurig te etiketteren op hoge snelheid. Een variatie hierop is de brush-on label applicator waarbij een borstel of veegmethode het etiket aanbrengt.

Vacuum grid roll-on label applicator

De vacuüm plaat gebruikt zuigkracht om het etiket continu te begeleiden en af te geven op het product. Ideaal voor bollende, gekreukelde of onregelmatige verpakkingen. Ook van toepassing als de snelheid van de applicator niet exact overeenkomt met de bewegingssnelheid van het product.

Blow-on label applicator

Met een gecontroleerde luchtstoot (perslucht) wordt het label erop geblazen zonder contact te maken met het product. Veel gebruikt bij etiketteerprocessen op hoge snelheid. Bovendien is de applicator in elke richting te positioneren. Vooral bij grote labels is de positionering van het etiket wel lastiger om altijd tot op de millimeter gelijk te houden.

Tamp-blow label applicator

Deze variant combineert vacuüm en afblazen met een pneumatische cilinder. Perfect voor het nauwkeurig en contactloos etiketteren van producten met verschillende verpakkingshoogtes. Ook zijn meerdere etiketformaten te gebruiken zonder de cilinder te verwisselen. De applicator is in meerdere richtingen te positioneren en de snelheid hoeft niet afgestemd te zijn op de snelheid van de transportband.

Vragenlijst keuze label applicator

Welke label applicator heeft u nodig? In veel gevallen is het meteen duidelijk welke label applicator voor u de juiste oplossing is. Weet u het niet helemaal zeker? Aan de hand van een paar simpele vragen is de beste label applicator voor u snel gekozen.

1. Heeft het product een vlak, hol, bolvormig of ander onregelmatig oppervlak?
2. Gebruikt u voor uw verpakkingen etiketten met meerdere afmetingen?
3. Welke vorm heeft het etiket?
4. Van welk materiaal is het etiket?
5. Met welke snelheid beweegt het product langs de label applicator?
6. Wat zijn de toleranties voor het aanbrengen van labels?
7. Komt het etiket aan de bovenzijde, zijkant, hoek of onderkant van het product?

Benieuwd naar de beste oplossing voor uw situatie? Neem dan contact op met onze labeling specialisten!