Aarnink Vleeswaren voorziet heel Nederland van ambachtelijke grill- en vleeswaren. Of het nu gaat om beenham, drooggezouten speksoorten, versbereide gebraden vleeswaren, rundervleeswaren of worstsoorten, alles wordt met smaak en volgens authentieke recepten bereid in Meppel. Daarna gaan alle bestellingen naar de hoofdvestiging in Lochem voor het klantspecifiek verpakken en verzenden.
Vanmiddag besteld, vannacht in huis
Het veelzijdige vlees- en grillassortiment van Aarnink Vleeswaren wordt afgenomen door slagers, horeca, retail, zorg en catering. ‘Voor onze klanten is vrijwel alles mogelijk. Wij maken producten onder onze eigen merken of private label. Ook in verpakkingen denken wij graag mee en leveren in portieverpakking of efficiënte meerplaksverpakking. Daarbij produceren wij de reguliere bestellingen via een automatische forecast. Onze 600 hardlopers zijn zelfs te bestellen tot 16.00 uur en worden dezelfde nacht nog bezorgd.’, aldus Bart Aarnink, directeur Aarnink Vleeswaren.
Uit het jasje gegroeid
Ongeveer twee jaar geleden werd besloten om vanuit twee locaties te gaan werken. De productie bleef in Meppel, maar voor het verpakken en transporteren was een ander onderkomen nodig. ‘Wij kregen het simpelweg niet meer voor elkaar en moesten uitbreiden. In Lochem was een perfect pand beschikbaar met veel ruimte en lengte. Ideaal voor het verpakken van ons vlees- en grillassortiment en met meerdere docks voor onze vrachtwagens. Meteen een kans om eens kritisch te kijken naar onze verpakkingsmachines.’
Op zoek naar verbetering
Het bewerken en verpakken van vleeswaren vereist hoge kwaliteitsnormen. ‘Onze productiemethoden en bereidingstechnieken voldoen uiteraard aan de HACCP en FSSC 22000 higher level normen. Vandaar dat wij hoge eisen stellen aan onze apparatuur. Helaas voldeden de labelmachines van onze vorige leverancier niet aan onze verwachtingen. Vandaar dat ik De Koningh Coding & Labeling benaderde voor een ander weeg-prijs-etiketteersysteem. Na een helder adviesgesprek met Wim Kromhout, productmanager labeling, was ik overtuigd van de meerwaarde van het merk Leich und Mehl. Betrouwbare weeg-prijs-etiketteersystemen met bewezen “Duitse gründlichkeit”.’
Gebruiksvriendelijk voor operators
In de vleessector is het belangrijk om flexibel te zijn. Zeker op het gebied van etikettering volgen veranderingen elkaar continu op. ‘Het label op onze vleeswaren wordt voorzien van alle verplichte informatie. Denk bijvoorbeeld aan: ingrediënten, voedingswaarde, herkomst, gewicht, prijs en houdbaarheid. Daarnaast kunnen wij nog klantspecifieke informatie toevoegen op ieder productetiket. Onze operators zien op het scherm van de Leich und Mehl altijd een voorbeeldlabel van het product dat op dat moment wordt verpakt. Zodoende minimaliseren wij de kans op het foutief etiketteren van onze vleeswaren. Gaan wij starten met het verpakken van een ander soort vleeswaren? Dan selecteert de operator via het scherm eenvoudig het juiste artikel met bijbehorend etiket.’
Simpel labels maken
Bij Aarnink Vleeswaren is alle artikelinformatie centraal opgeslagen in Reflex. Deze gegevens worden automatisch verstuurd naar de weeg-prijs-etiketteersystemen van Leich und Mehl. ‘Onze core business is het produceren, verpakken en transporteren van ambachtelijke grill- en vleeswaren. Ik wil dan ook zo min mogelijk tijd spenderen aan het maken van labels. Gelukkig is de basis lay-out van onze etiketten opgemaakt met variabele velden. Dan komt de informatie uit onze database direct op de juiste plek van het etiket. Ook onze nieuwe declaraties worden automatisch verwerkt en dat zorgt voor tijdswinst.’
Voorkomen is beter dan genezen
‘Ons bedrijf kent een nuchtere mentaliteit: wij doen gewoon wat wij beloven! Diezelfde aanpak zie ik terug bij De Koningh Coding & Labeling en dat is prettig samenwerken. De Leich und Mehl weeg-prijs-etiketteersystemen hebben vrijwel geen verstoring. Toch heb ik gekozen voor een preventief servicecontract. Dan weet ik zeker dat twee keer per jaar alles goed wordt gecontroleerd en onderdelen waar nodig vervangen. Hierbij bepaal ik zelf wanneer het onderhoud plaatsvindt en daardoor is het vooraf goed in te plannen.’