Blog: Kies de juiste inkt voor uw codeermachine

Bij het coderen van producten en verpakkingen is de juiste inkt noodzakelijk. Maar welke inkt heeft u hiervoor nodig? En hoe wordt de kwaliteit van de code gewaarborgd? Daarnaast zijn er tal van inktsoorten met verschillende hechtingen voor diverse ondergronden en omgevingen. Ook voor uw verpakking hebben wij de juiste inkt. Onze productspecialisten adviseren u graag over de beste oplossing voor uw toepassing.

Een duidelijk leesbare codering is onmisbaar

Wanneer u boodschappen doet, dan kijkt u toch ook op de verpakking naar de ingrediënten en prijs? En werpt u ook wel eens een blik op de uiterste verkoopdatum? Het is belangrijk dat deze verkoopdatum alsook de batchcode duidelijk leesbaar zijn en blijven gedurende de levensduur van het product. Fabrikanten moeten namelijk alle grondstoffen van hun producten kunnen traceren om de mogelijke bron van een productprobleem te kunnen identificeren. Bij terugroeping kunnen de getroffen producten dan goed worden geïdentificeerd en geretourneerd.

Voor iedere toepassing de juiste inkt

De technologie Continue Inkjet (CIJ) wordt op grote schaal gebruikt om onder andere THT-data en batchcodes op producten aan te brengen. Het is een snelle, contactloze methode waarbij een breed scala aan inkttypen te gebruiken is. De verpakkingsindustrie verandert continu met nieuwe verpakkingen en materialen waarop de coderingen worden aangebracht. Vandaar dat er voortdurend nieuwe inktsoorten worden ontwikkeld. De inktsoorten zijn daardoor net zo gevarieerd als het aantal gebruikstoepassingen: van foodgrade (eetbare) inkt voor codering op eieren en farmaceutische producten tot robuuste inkt die bestand is tegen UV-straling of bijvoorbeeld chemicaliën.

Enkele voorbeelden van inktsoorten

  • Standaard inkt; deze blinkt uit in hechting en contrast op een breed scala aan poreuze en niet-poreuze ondergronden, zoals papier, metaal, karton, plastic en glas.
  • Gepigmenteerde inkt; deze biedt een uitstekende hechting (voor buitenopslag en -gebruik), kan goed tegen warmte en weerstaat chemische spatten. Ze zorgt bovendien voor een perfect contrast op verschillende ondergronden. De inkt loopt niet door bij bedrukte oppervlakken of bij overlap op aangrenzende oppervlakken.
  • Speciale inkten; deze zijn ontworpen voor gebruik in zeer extreme omstandigheden of voor specifieke toepassingen zoals inkt die leesbaar is in UV-straling, van kleur verandert, te verwijderen of voedselveilig is.

Inkt in combinatie met solvent (oplosmiddel)

Continue inkjet inkten worden ontwikkeld voor extreem hoge printsnelheden waarbij een korte droogtijd vereist is, meestal minder dan een seconde! Zodra de inktstraal actief is, verdampt er solvent uit de inkt en wordt deze langzaam dikker. Om de inkt op de juiste viscositeit (dikte) te houden meet de Linx printer deze continu op eenvoudige wijze. De snelheid van de druppels in de printkop versus de druk van de inkt zegt precies hoe dik de inkt is. Wanneer de snelheid van de druppels bij constante druk iets afneemt, dan is de inkt iets dikker geworden. De printer voegt dan wat solvent toe, hierdoor blijft het contrast (zwartheid), de snelle droogtijd en hechting constant.

Hoe kiest u de juiste coderingsinkt voor uw verpakkingen?

1. Wat vereist uw toepassing?

Droogtijd
Wat is de snelheid van uw productielijn? De ene inkt droogt sneller dan de andere. Dus als u een snelle productielijn heeft, heeft u waarschijnlijk sneldrogende inkt nodig. Dit geldt vooral als de gecodeerde producten snel na het coderen in contact komen met elkaar, met productieapparatuur of met medewerkers.

Hechtingsvereisten
Hecht de inkt zich op het materiaal waarop u afdrukt? Kan de inkt uitlopen of afgeven? Of moet hij juist afwasbaar zijn? Niet-poreuze materialen – zoals sommige kunststoffen – kunnen lastiger zijn om op af te drukken, terwijl de afgedrukte codes op zeer poreuze materialen kunnen uitlopen.

Speciale vereisten
Is de inkt bijvoorbeeld bestand tegen sterilisatie- of pasteurisatieprocessen? Test alle afdrukmonsters die uw CIJ-leverancier heeft geproduceerd ook in uw eigen processen om te zien hoe goed ze ertegen bestand zijn.

Omgevingsfactoren
Na het afdrukken kunnen codes in aanraking komen met allerlei chemicaliën en omgevingsfactoren, zoals UV-straling. Zorg dat uw leverancier de inkt hierop heeft getest.

2. Is de inkt speciaal ontwikkeld voor uw printer?
Onze CIJ inkten zijn specifiek geproduceerd voor onze continue inkjet printers van Linx en zijn hierop uitgebreid getest. Wij garanderen met onze inkten in combinatie met de Linx CIJ-printers dan ook de beste codeerresultaten.

Het gebruik van alternatieve inkt kan leiden tot inferieure resultaten, zoals slechte hechting of een minder duidelijke code. Uiteindelijk kan uw printer hierdoor minder betrouwbaar worden, wat leidt tot kostbare stilstand en complicaties voor uw productielijn.

3. Hoe wordt de kwaliteit van de inkt gewaarborgd?

Onze kwaliteitsinkt van Linx wordt in de ontwikkelingsfase uitvoerig getest en volgens strikte protocollen en specificaties vervaardigd. Onze CIJ inkten voldoen aan alle kwaliteitskeurmerken (ISO 9001).

4. Aan welke gezondheids- en veiligheidsvereisten moet u voldoen?

Voldoet uw bedrijfsomgeving aan de gezondheids- en veiligheidseisen wanneer u werkt met inkt? Is er ventilatie of beschermende kleding nodig aan uw productielijn? Kies een printer die is ontworpen om het contact van medewerkers met inkt en oplosmiddelen te minimaliseren. Bijvoorbeeld doordat er een heldere procedure is voor het plaatsen van inkt en oplosmiddel in de printer.

Welk type oplosmiddel moet u kiezen? Als het coderen plaatsvindt in een gesloten of stofvrije omgeving, zoals in de farmaceutische of voedingsmiddelenindustrie, moet een geurarm oplosmiddel worden overwogen. Of gebruik dan een oplosmiddel dat specifiek voor deze toepassingen is ontwikkeld.

5. Printertype

Tenslotte heeft het gebruikte model van de printer invloed op de inktkeuze. Niet alle inktsoorten kunnen namelijk gebruikt worden in ieder type printers. De printer heeft dus zeker invloed op de keuze van de inkt. Voor uw specifieke codeeroplossing kijken onze productspecialisten niet alleen naar welke inkjet printer voor u het beste is, maar wordt u geadviseerd op basis van beste printer/inktcombinatie. Voor ons staat het beste en meest duurzame printresultaat altijd voorop!

Meer informatie

Coderen en markeren is nodig in de huidige maatschappij, maar het kiezen van inkt is niet eenvoudig. Wij kunnen u aan een inkjet printer met juiste bijbehorende inkt helpen die zorgt voor het beste printresultaat. Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op. Onze productspecialisten adviseren u graag.