Printen op pvc, buizen en kabels?

De diversiteit aan producten bij pvc, buizen en kabels is enorm. Dat vraagt om een duidelijke codering, zodat alles in één oogopslag te identificeren is. Vaak bestaat de print bij pvc, buizen en kabels uit één regel met bijvoorbeeld: productnaam, afmeting en barcode. Er is echter nog veel meer mogelijk! Denk hierbij aan variabele data, datamatrix codes, logo’s en keurmerken.

Uitdagingen bij extrusie

Pvc, buizen en kabels worden geproduceerd met hoge snelheid en het codeerproces moet dat kunnen bijbenen. Ook zijn er meerdere factoren die een rol spelen, zoals: materiaalverschillen, temperatuurwisselingen, stoffige omgevingen en productievloeistoffen. Dat maakt het best een uitdaging om een feilloze print te realiseren op pvc, buizen en kabels. Er is gelukkig altijd een juiste oplossing met één van de diverse codeertechnologieën die wij aanbieden.

Contactloos printen met kleinkarakter inkjet

Misschien wel de meest kosteneffectieve keuze om pvc, buizen en kabels te coderen is kleinkarakter inkjet. Vooral omdat met deze technologie op vrijwel elke kunststof geprint kan worden. Er is een breed scala aan inkten beschikbaar, inclusief gepigmenteerde inkten van verschillende kleuren. Gepigmenteerde inkten worden gebruikt bij gekleurde pvc, buizen en kabels. Daarmee kan namelijk data in een contrasterende kleur geprint worden, zodat de informatie duidelijk leesbaar is. Ook speciale UV-inkten kunnen voor u de juiste oplossing zijn. Inkten die bijna onzichtbaar zijn in normaal licht, maar fluorescerend paars of rood onder UV-licht. Verder kunt u met kleinkarakter inkjet variabele berichten maken van één of meerdere regels en kan de printkop onder, naast of boven de productielijn gemonteerd worden.

Pvc, buizen en kabels lasermarkeren

Met een laser kunt u de toplaag van uw product weglaseren of laten verkleuren. Zodoende ontstaat het bericht dat u erop wilt hebben. Deze code is permanent en kan niet vervagen of uitlopen. Bij pvc, buizen en kabels moet altijd goed gekeken worden naar het soort kunststof. Dat bepaalt of en welke lasertechnologie geschikt is. Het grote voordeel bij lasers is dat er geen inkt of ander hulpmiddel nodig is voor het maken van de codering. Bovendien heeft een laser vrijwel geen onderhoud nodig. Het is een kwestie van aanzetten en u kunt direct starten met uw codeerproces. De aanschafprijs van een laser ligt echter wel hoger dan die van een kleinkarakter inkjet. Vandaar dat er vaak gekeken wordt naar de terugverdientijd. Die berekening is afhankelijk van veel factoren, zoals: productievolume, codeerbericht, materiaal en omgeving.

Onze specialisten adviseren u graag over de beste oplossing voor het coderen van uw pvc, buizen en kabels.