Tomatenspecialist RedStar vermindert foutmarge door inzet Nicelabel software

Tomatenspecialist RedStar heeft het aantal foute etiketten op de verpakkingen met tomaten met drastisch verminderd door de inzet van slimme software. Na de oogst worden de tomaten via de lopende band naar de verpakkingsmachine geleid. De planning ziet welke verpakkingsorders er binnenkomen in combinatie met de voorraad. Dit kunnen zij inplannen op één van hun vele productielijnen die automatisch meldt of de betreffende lijn geschikt is voor de gekozen opdracht. Met NiceLabel Software wordt nu de gekozen verpakking (flowpack, schaal of trayseal gevuld, verpakt en voorzien van een label en codering met checkwegen of E-wegen. Tot nu toe werden de labelprinters handmatig ingesteld omdat er geen koppeling was met het bovenliggende systeem. Dat leidde regelmatig tot fouten als er een andere soort tomaten werd verpakt en de printer niet was ingesteld op het label met de juiste kenmerken. Kenmerken als batchnummers, THT en kweeknummers. RedStar werkt voor grote retailers in Europa Ze kennen ruim 500 verschillende verpakkingen in hun productie. Naast hun eigen tomatenkwekerijen kopen zij ook grootschalig in. Elke verpakking heeft zijn eigen unieke labels en wordt gecodeerd met een eigen kweeknummer voor de herkomst van de tomaten.

 

Labeling- en codeerspecialist De Koningh heeft RedStar geholpen met het aantal van deze fouten te minimaliseren door de inzet van NiceLabel software. De software en printers behoeven nu niet meer handmatig te worden ingesteld. Dat gebeurt nu op een centraal punt waarmee met alle codeer- en etiketteersystemen kan worden gecommuniceerd. Via een koppeling worden de prestaties van de machines teruggegeven aan het MES-systeem (aansturingsoftware voor productieprocessen). Het centraliseren van de aansturing van- en de controle op- diverse labels resulteert in een sterk verbeterd resultaat. De integratie met de planningssoftware van RedStar werkt naadloos.

“RedStar is al 70 jaar lang pionier op het gebied van tomaten. We zijn een belangrijke speler in de markt. We staan voor ‘Create pure joy’ in alles wat we doen als doelgericht bedrijf en merk. Dit doen we door gebruik te maken van onze planeet, onze partners, ons product en onze mensen.”, aldus Martijn Dekker (General Manager RedStar).

“In onze inpakstations waren de labelmachines verouderd, ondervonden we steeds meer storingen en als gevolg liepen de onderhoudskosten op. Daarnaast sloot de software niet meer aan bij onze wensen van deze tijd. Dit alles resulteerde in meer labelfouten. Hierdoor kwamen onze lijnen stil te staan of moesten producten opnieuw uitgepakt en gelabeld worden. Met name het ompakken en het opnieuw labelen brengt erg veel kosten met zich mee.”

De samenwerking tussen De Koningh en RedStar is zeker niet nieuw. Op het gebied van coderen en etiketteren werken zij al jaren prettig samen. De zoektocht naar een partner die zowel de codeer- als etiketteersystemen levert alsmede de software inregelt heeft dan ook snel naar De Koningh geleid. De Koningh is een erkend leverancier en heeft met de zogenaamde ‘NiceLabel Solutions Partner’ status alles in huis om ons hierin van het juiste advies en service te kunnen voorzien.

“Met NiceLabel Software hebben wij de ideale software gevonden die perfect aansluit op onze behoeftes. Zeker als we kijken naar onze informatiearchitectuur. Alle productdata en variabelen halen wij uit ons ERP systeem op basis van klantspecificaties. Vervolgens maken wij de labels op. De labels worden gedigitaliseerd en getoond in de productieplanning. Alles is partij- en klant-specifiek en wordt dan ook direct afgedrukt aan de lijnen.” Vertelt Ryan Muradin (IT Manager RedStar).

“Vanuit de samenwerking met De Koningh en NiceLabel hebben we heel goed gekeken naar welke informatie wij uit ons ERP-systeem halen en willen afdrukken op de labels. Je kunt je voorstellen dat er een bepaalde vorm van foutgevoeligheid in zit: zoveel labels, zoveel klanten en zoveel specificaties. De operator is nu verantwoordelijk voor het controleren van de variabelen voordat de order gepland wordt op de lijn. We hebben eigenlijk het controleproces naar voren gehaald. Op het moment dat nu een order in de productie wordt geplaatst zijn foute labels verleden tijd. We hebben gekeken naar welke printers wij hebben en hoe we deze efficiënt kunnen inzetten.”

NiceLabel Software zorgt ervoor dat RedStar niet meer hoeft te werken met verschillende configuraties. Door het bouwen van slimme integraties en een API-interface met bestaande software wordt er veel sneller gewerkt met de juiste gegevens als batchcodes, THT en Kweeknummers. Bijkomend voordeel is de documentmanagement en printhistorie.