Coderen met laser of inkjet?

Wat is de beste manier om producten en verpakkingen te coderen; laser of inkjet? Die vraag wordt ons vaak gesteld en helaas is daar niet één standaard antwoord op te geven. Er zijn verschillende overwegingen die meespelen bij het kiezen van de juiste codeertechnologie. Onze ervaren specialisten weten met een paar vragen of coderen met een laser of een inkjet voor u het beste geschikt is. Deze zeven vragen helpen u alvast in de juiste richting.

1. Op welk materiaal wordt geprint?

De samenstelling van het product of de verpakking is van grote invloed. Iedereen kent de lasercoderingen op metaal, bieretiketten en diepvriesproducten. Er is echter nog veel meer mogelijk qua toepassingen! Ook op folie, kunststof en hout kan een lasercodering geprint worden. Alles heeft te maken met de reactie van de laserstraal op het materiaal.

Er zijn drie soorten krachtbronnen voor lasers; CO2, Fiber en Diode. Deze werken allemaal met een andere golflengte van de lichtbundel en dat bepaalt de juiste toepassing. Bij inkjet gaat het om de effecten van de inkt op het materiaal. Is er voldoende contrast en hecht de codering wel op het product? Ook hier zijn verschillende inktsoorten die allemaal anders reageren op glas, karton, papier, folie, plastic en rubber. Voor iedere printuitdaging hebben wij de juiste oplossing.

2. Welke eisen worden gesteld aan de codering?

Een lasermarkering is onuitwisbaar en permanent. Handig in situaties waarbij namaak en doorverkoop absoluut onmogelijk moet zijn. De codering kan namelijk niet met chemicaliën gewist worden en opnieuw aangebracht. Bij inkjet is dat in theorie wel mogelijk, alhoewel dat vaak ook sporen achterlaat.

Daarnaast zien coderingen met een laser er anders uit dan met een inkjet. Bij lasercoderen is de print strak en feilloos, terwijl bij een inkjet de codering bestaat uit minuscule druppels. Daarmee heeft het ook invloed op de uitstraling en kwaliteitsbeleving van uw product.

3. Hoeveel producten worden gecodeerd?

Met een inkjet is het geen probleem om verschillende soorten producten te coderen. De printkop is makkelijk te positioneren bij hoogteverschillen van producten. Ook zijn boodschappen snel aangemaakt en met een paar klikken te selecteren. Terwijl een laser megasnel kan coderen, zonder stops, en daarmee vooral geschikt is voor langere productieruns. Bij sommige toepassingen kan laser veel sneller zijn dan inkjet.

Zo printen onze lasers bij klanten in Nederland nu al twee regels in 0.019 seconden! Onze leverancier Solaris ontwikkelt op dit moment een laser die zelfs 125.000 flessen/blikken per uur kan coderen.

4. Moet de codeermachine mobiel inzetbaar zijn?

De inkjetprinter is snel te monteren aan iedere productielijn. Ook de printkop geeft veel speelruimte om coderingen aan te brengen. Zelfs 20mm afstand tussen product en printkop is overbrugbaar en zorgt nog steeds voor prachtige prints. Die flexibiliteit is bij een laser niet mogelijk. De installatie van een laser is heel precies en de afstand tussen het product en de laser moet optimaal zijn.

Bovendien is de laser volledig afgeschermd om de veiligheid van de operator te waarborgen. Dit allemaal maakt dat u een laser niet even oppakt en op een andere lijn inzet.

5. Welke wensen zijn er voor de lijnintegratie?

Volledige lijnintegratie is mogelijk met zowel inkjet als laser. Al onze systemen kunnen over-en-weer communiceren met andere (verpakkings)machines. Hiervoor zijn standaard signalen en protocollen beschikbaar. Voor maatwerk staan onze softwarespecialisten voor u klaar met de juiste drivers, configuraties en softwarekoppelingen.

Ook voor het ontwerpen van de prints zijn handige softwarepakketten beschikbaar. Zo werken wij veel met NiceLabel, BarTender en CLARiNET om slim informatie uit databases om te zetten naar variabele designs. Andere koppelingen zoals SCADA of Profinet zijn ook mogelijk. Kortom, heeft u een vraag dan kijken wij graag met u naar de beste oplossing.

6. Hoe duurzaam moet de codering zijn?

Als onderdeel van duurzaamheid is ook het milieu een factor. Om een codering te maken gebruikt een inkjetprinter twee vloeistoffen, namelijk inkt en solvent. Uiteraard volledig getest, volkomen veilig en goedgekeurd volgens alle internationale instanties. Alleen kan het beleid van de organisatie erop gericht zijn om VOC’s (volatile organic compounds) in de fabriek te beperken. Dan is lasercoderen een interessant alternatief, want deze machine heeft geen verbruiksartikelen nodig om prints te maken. Wel ontstaan er dampen en rook bij het laserprinten en daarom is er altijd een afzuiginstallatie nodig.

De print van een laser is onuitwisbaar en permanent. Daarmee is de codering jarenlang zichtbaar. Bij een inkjet vervaagt de print door gebruik, contact met andere producten of inkt die langzaam geabsorbeerd wordt door het materiaal.

7. Wanneer is een inkjet of laser terugverdiend?

De magische vraag waarop geen simpel antwoord te geven is. De aanschafprijs van een laser is vele malen hoger dan een inkjet. Daartegenover staat dat een inkjet weer inkt en solvent verbruikt en een laser niets. Belangrijke overweging is de productiedruk. Hoe belangrijk is de uptime van uw productielijn. Zowel laser als inkjet is zeer betrouwbaar en vraagt om weinig interventies. Toch is een laser in het voordeel, omdat die opstelling vaak definitief is en vervanging van vloeistoffen niet nodig is. Is de productiedruk hoog? Dan is het verschil van uptime tussen 99,90% en 99,99% ineens heel waardevol.

Kortom, er is niet één winnaar in coderen met inkjet of laser. Het is altijd een afweging waar meerdere factoren van invloed zijn. Met ruim vijftig jaar ervaring hebben wij alles al wel een keer meegemaakt. Neem daarom eens contact op voor vrijblijvend advies. Onze specialisten helpen u graag.