Flexibel inpakproces met Nicelabel software bij Lion Foods

Wat maakt saté nog lekkerder? Krokant gebakken uitjes natuurlijk! Bij Lion Foods in Kapelle weten ze er alles van. Hier worden iedere dag tonnen krokant gebakken uitjes geproduceerd voor wereldwijde export. Om deze aantallen efficiënt te verpakken is slimme automatisering gecombineerd met betrouwbare machines de enige oplossing.

Volledige nieuwe fabriekshal voor Lion Foods

In 2018 kreeg Colin van der Slikke, assistent bedrijfsleider bij Lion Foods, een unieke kans. Er werd een compleet nieuwe fabriek neergezet en hij mocht het inpakproces volledig naar wens inrichten. ‘Eigenlijk begon ik met een lege fabriekshal en daar kon ik het ideale scenario voor onze inpaklijnen creëren. Hiervoor zocht ik een partner die ons zowel op het gebied van software als hardware naar een hoger niveau kon brengen. Zodoende kwam ik uit bij de specialisten van De Koningh’.

Volledige lijnaansturing met NiceLabel software

Het automatiseren van het codeer- en etiketteerproces was een belangrijke wens van Colin. ‘Wij werken met machines van meerdere merken en die wilde ik allemaal remote kunnen aansturen met één softwarepakket vanaf één locatie. Bij De Koningh lieten zij de mogelijkheden van NiceLabel zien en dat was precies wat ik nodig had. Met dit universele softwarepakket kan ik nu alle inkjets, folieprinters, dozenprinters, etiketteermachines en palletlabelaars op afstand inregelen. Ook is alles gekoppeld met ons ERP systeem Navision. Bij de start van een order weten alle machines automatisch wat er geprint wordt en ik heb real-time inzicht in de printprocessen. Dat geeft mij complete flexibiliteit en volledige controle over ons inpakproces’.

Specifieke printeisen per klant

De krokant gebakken uitjes worden geëxporteerd naar ruim 50 landen. Uiteraard is de wet- en regelgeving voor ieder land anders, evenals de gewenste printinformatie per afnemer. Maatwerk is dan ook de standaard bij Lion Foods. ‘Bij ons is iedere klant verzekerd van een 100% traceerbaar product. Wij verpakken de uitjes in verschillende formaten cups, flessen en zakgoed. Daarbij kan de klant zelf bepalen welke informatie er geprint wordt. Van een simpele THT-datum met lotnummer en productietijd tot volledige artikelinformatie met logo’s, productiegegevens en scanbare barcodes voor interne logistiek. Ook dat is een voordeel van NiceLabel, want per klant kan ik dit in gepersonaliseerde lay-outs vastleggen.’

Totaaloplossing bij Lion Foods

Naast de software heeft Colin ook gekozen voor de machines van De Koningh. ‘Uptime van onze inpaklijn met codeer- en etiketteerapparatuur is cruciaal. De kwalitatief hoogwaardige machines van De Koningh sluiten hier naadloos bij aan. Bovendien beschikken zij over het totaalaanbod op dit gebied. Dat maakt het voor mij heel makkelijk om te werken met één professionele partij voor alles. In onze fabriek staan dan ook hun inkjets, folieprinters, dozenprinters, etiketteermachines en palletlabelaars. Allemaal op elkaar afgestemd en volledig geïntegreerd in één geautomatiseerd proces.

Unieke dienstverlening en samenwerking

Machines voor productidentificatie verschillen niet zoveel van elkaar. Overal komt wel een code of etiket op. ‘Voor mij is echter het gevoel dat je hebt bij een bedrijf nog veel belangrijker. Het verschil zit in de dienstverlening en daar springt De Koningh er voor mij uit. De specialisten weten waar zij over spreken en kwamen met tips die ik direct kon toepassen. Ook kon ik met vragen altijd bij hun terecht. Geen uurtje factuurtje, maar gewoon meteen een antwoord waar ik mee verder kon. Die samenwerking gaat veel verder dan alleen dozen schuiven en dat geeft vertrouwen voor nu en in de toekomst.’